INFINIUS

Kako isprobati linux?

Cybersource - We Do Linux
[Creative Commons Licensephoto credit: Chris Bloke]

Čuli ste za linux no nije vam previše jasno što je razlika prema vašem trenutnom operativnom sustavu ili vas jednostavno zanima kako linux ustvari izgleda na vašem računalu? Ništa lakše nego isprobati, sve što vam je potrebno je malo vremena…

Donji opisi se uglavnom odnose na Ubuntu linux, te njegovu trenutnu verziju 10.10 (download ovdje – ako niste sigurni što vam treba odaberite Desktop i 32 bitnu verziju). Iako sam Ubuntu ne predstavlja linux kao takav, novim korisnicima je ova distribucija nekako najlakša za početak te je stoga njima i preporučamo. Dole opisani postupci su naravno mogući i s bilo kojom drugom distribucijom, no izbor već tada ovisi od samog korisnika, svatko može naći distribuciju koja mu najbolje odgovara kad se pomalo osamostali unutar linux operativnog sustava…

Live CD

Vjerovatno prvi i najbezbolniji korak koji možete napraviti s linuxom – dovoljno je računalo pokrenuti preko CD-a (preuzimanje i upute za snimanje CD-a na gornjem linku) i već možete početi raditi! Nikakvih izmjena na vašem računalu neće biti budući da je cjelokupni sustav pokrenut samo s CD-a, ali će rad biti dosta sporiji iz istog razloga. Kako god bilo, bez problema će vam biti moguće surfanje, e-mail i IM komunikacija, obrada dokumenata te čak i poneka igra.

Virtualna mašina

Svejedno koristite li za kreiranje virtualnih mašina na vašem trenutnom računalu VirtualPC, VirtualBox, VMWare ili nešto drugo, linux će bez problema biti instaliran kao sustav unutar virtualne okoline. Osim što možete paralelno raditi s oba sustava, prednost je (ovisno o platformi za virtualizaciju) što možete i razmjenjivati podatke između sustava u toku rada. Kako su u istom trenutku pokrenuta dva sustava na vašem računalu rad će biti nešto sporiji te obično nema podrške za zvuk i pristupanje postojećem hardveru, ali je moguće i bez puno problema vratiti virtualni sustav na početak ako negdje pogriješite.

USB instalacija

O USB instalaciji linuxa smo već pisali, a na ovaj način možete linux sustav ostaviti instaliran na USB disku (tj. flash memoriji) i koristiti ga tako kao osobno računalo u džepu – dovoljno je da sa te USB memorije pokrenete bilo koje računalo kako bi vaši podaci vlastito postavljeno sučelje bili pri ruci. Prepoznavanje drugačijeg hardvera i automatska prilagodba u velikoj većini slučajeva toliko dobro radi svoj posao da nećete ni primjetiti razlike kako ovaj svoj sustav pokrećete na različitim računalima. Ovo je jedna od stvarno većih prednosti budući da pojam mobilnog računala svodi na veličinu privjeska za ključeve – gdje god ste u mogućnosti pokrenuti neko računalo s te USB memorije imate svoj podešen sustav.

Odvojeno računalo

Instalacija na odvojeno računalo, ukoliko imate koje viška, u svrhu isprobavanja linux sustava nije loša ideja budući da se na taj način mogu isprobati sve komponente i funkcionalnost sustava. Kako je linux sam po sebi punokrvni mrežni operativni sustav, bez problema ga možete koristiti i bez monitora i ostalih dodataka putem aplikacija za udaljeno pristupanje (ssh, VNC, TeamViewer i sl.). Ako i nemate računalo viška, rad na ovaj način je moguć putem virtualnih sustava na internetu – bez potrebe za hardverom i brige za potrošnjom struje možete iznajmiti virtualni sustav (VPS) i raditi s njime putem udaljenog pristupa.

Dual Boot

Za korisnike koji gotovo svakodnevno koriste oba sustava u punoj mjeri je opcija dvojnog pokretanja sustava gotovo jedino moguće rješenje koje zadovoljava potrebe. U većini slučajeva se linux instalira kasnije te mnoge instalacije linuxa (u ovom slučaju Ubuntu) imaju čarobnjake koji će gotovo automatski omogućiti ovaj oblik rada uz uvoz podataka iz postojećeg sustava. Nakon instalacije se prilikom pokretanja računala može odabrati koji sustav se želi koristiti, a dijeljenje dokumenata je moguće upotrebom particija na prvotnom sustavu – za razliku od ostalih sustava, linux nema problema s prepoznavanjem ostalih particija te može bez problema upotrebljavati FAT ili NTFS particije za spremanje i čitanje podataka.




Tagovi: ,