INFINIUS

Linux instalacija s USB diska

Electrified Pen Drive
[Creative Commons Licensephoto credit: lrargerich]

Povodom sutrašnjeg izlaska Ubuntu 10.10 verzije predstavljamo kratak howto za instalaciju i upotrebu linux distribucije s USB diska tj. memorije. Uz to što se već dosta računala počinje graditi bez CD/DVD ROM uređaja te vam je potreban alternativan način instalacije (ili vam se ne isplati plaćati za CD medij koji će ionako biti upotrijebljen samo jednom) dodatna prednost upotrebe USB diska kod live distribucija je što kasnije USB možete upotrebiti kao pomoćni sustav koji nosite u džepu i pokrećete ga na bilo kojem računalu. 

Što vam je potrebno za instalaciju s USB diska? Kao prvo, USB disk tj. memoriju, potreban kapacitet diska će ovisiti o distribuciji ali ako se držimo najave za sutra; što se tiče Ubuntu instalacije će biti dosta 2GB, prilično skromno za trenutno dobavljive kapacitete USB diskova. Računalo na kojem će biti instaliran (ili samo isproban) mora imati mogućnost s podizanja s USB diska (ovime su pokrivena vjerovatno sva računala proizvedena unutar zadnjih 3-4 godine). Ukoliko već niste dobavili iso sliku instalacije, biti će vam potrebna i veza na internet, a kao zadnji uvjet je da već imate računalo (linux ili MS Windows operativni sustav) na kojem možete pripremiti USB instalaciju.

Ako ste mislili da je postavljanje instalacije MS Windows 7 preko USB diska bilo lagano – upoznajte UNetbootin, program koji će gotovo cijeli postupak postavljanja instalacije neke od linux distribucija na USB disk odraditi za vas – od preuzimanja instalacije s interneta do postavljanja bootloader-a. Osim Ubuntu-a, podržano je više od dvadesetak drugih linux distribucija (ali i FreeBSD te NetBSD) te će vjerovatno svatko naći svoju omiljenu, uz mogućnost instalacije dodatnih specijaliziranih distribucija/alata poput SystemRescueCD, Backtrack ili FreeDOS.

Što se tiče rada s programom nema se na što previše trošiti riječi – odaberete izvor instalacije (da li želite da UNetbootin ujedno i preuzme instalaciju s interneta ili pak imate već spremnu iso sliku; uz dodatnu opciju za napredne za odabir instalacije custom kernela), odaberete na koji medij želite postaviti instalaciju (upozorenje, moguće je postaviti instalaciju i na trenutni disk stoga pazite prilikom odabira) i potvrdite s OK. Nakon odrađenih radnji za postavljanje instalacije na disk vas čeka obavijest da je disk spreman i to je to – dovoljno je restartati računalo (ili pak staviti USB disk u drugo računalo za koji ste ga namijenili) i odabrati unutar BIOS-a računala podizanje sustava s USB-a.

Podsjetimo još jednom, 10.10.2010 izlazi Ubuntu 10.10 – donosi novo Gnome 2.3 sučelje, brži Evolution e-mail klijent te bržu instalaciju (particioniranje diskova prilikom odabira ostalih postavki, napokon za to računalo čeka vas umjesto vi njega prilikom instalacije) i bolju integraciju Ubuntu One servisa (na ubuntu-hr.org pregled svih novosti).

Za one koji žele samo isprobati novi Ubuntu (što je novo, koji hardver na vašem računalu je podržan i sl.) pokretanje s USB diska je najbezbolnije – nema dodatnih troškova što se tiče CD medija a ako vam se svidi i zateknete se da sve više upotrebljavate sustav s USB diska lako možete i kasnije napraviti instalaciju. Također, putem Ubuntu One servisa lako koristite podatke s drugih računala i ujedno imate besplatni backup 2GB podataka “u oblaku”.
Tagovi: , , ,

 
  • Martin Rigs

    Sve je to OK, ali to nije “Linux instalacija s USB diska” vec “Priprema USB diska za instalaciju”.

  • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

    Istina što se tiče gornjeg postupka, no to je manje-više jedina razlika od same instalacije – ostatak vezan uz samu instalaciju je isti kao i kod instalacije s CD/DVD-a.