INFINIUS

DNS – tajna brzog surfanja internetom

DNS sustav
[Creative Commons Licensephoto credit: kalleboo]

DNS je jedan od onih servisa na internetu koje gotovo nitko ne primjećuje a ima veliki utjecaj na brzinu surfanja internetom. Ako se svakom novom verzijom vašeg omiljenog internet preglednika veselite dodatnim milisekundama za koje je ubrzan na SunSpider testu upoznajte tajne DNS-a, neizostavnog servisa koji vam može pomoći da ubrzate užitak u internetu puno više nego bilo koji preglednik.

Za nestrpljive

Vjerovatno ste došli do ove stranice sa željom da ubrzate svoj užitak surfanja do maksimuma bez obzira na eventualne druge nedostatke. Da vas ne zadržavamo, najveća vjerojatnost da to postignete je da postavite adrese vaših DNS servera na sustavu na 8.8.8.8 te 8.8.4.4. Ako niste zadovoljni rezultatom, preporučljivo je čitanje i ostatka…

DNS servis

binarne vrijednostiDNS tj. Domain Name Service je service koji omogućuje računalu pretvaranje imena domene, npr. infinius.hr u brojčanu vrijednost IP adrese oblika kao gore spomenuti 8.8.8.8. Ljudima je lakše čitati i pamtiti adrese u obliku imena domene, dok je računalima zbog ovisnosti o binarnim brojevima (čak i gore navedena x.y.z.w notacija je oblik preveden za ljudsku upotrebu, računalo koristi čisti binarni oblik) potrebna brojčana vrijednost.

Nakon što u svojem internet pregledniku upišete adresu unutar koje se nalazi domena, računalo će preko DNS servisa poslati upit za pretvaranje te domene u brojčanu vrijednost adrese webservera te će preko te brojčane vrijednosti tek poslati upit webserveru za prikaz stranice.

Brzina odgovora DNS servera na upit o određenoj domeni ovisi o udaljenosti (tj. broju točaka preko kojih je potrebno doći s vaše lokacije do DNS servera), opterećenosti DNS servera, ali i o uvjetu da podatak za određenu domenu DNS server već ima kod sebe ili se tek mora ići propitivati preko drugih servera za točnu vrijednost.

Za potrebe ovog članka nećemo dublje ulaziti u temu – za one koji žele znati više je članak o DNS-u na Wikipediji dobar početak za daljnje istraživanje.

Što je krivo kod mene podešeno da bi se moglo ubrzati?

U osnovi, nema nekih problema sa zadanim postavkama koje dobijete od vašeg ISP-a (tj. vašeg pružatelja usluge internet konekcije) – svaki ISP ima svoj DNS server koji u većini slučajeva dobro odrađuje svoj posao pružanja DNS servisa. Stvar je što je ISP-ovima glavni posao pružanje usluge internet spoja do vašeg računala, te su DNS serveri dimenzionirani prema broju svojih korisnika – što je, gledano prema ukupnom broju internet korisnika na svijetu gotovo zanemariva cifra.

BrzinaSpecijalizirani servisi koji se bave gotovo isključivo DNS-om tu mogu pomoći – uz neovisnost o ISP-u (koji ponekad zna i filtrirati stvari ili štediti na resursima usporavanjem promjena DNS zapisa) su njihovi serverski resursi dosta veći te na DNS upite odgovaraju ponekad i dvostruko brže (red veličine 0.1 sekunda).

Iako je za očekivati da bi radi bližeg položaja DNS servera ISP-a odgovor u nekim slučajevima bio brži, ovo je vrlo rijetko slučaj, a činjenica da prosječna današnja web stranica zahtijeva ukupno 3-10 DNS upita još više govori o mogućim uštedama u vremenu upita na webserver koje se mogu postići.

Javni DNS servisi

DNS serveri ISP-ova služe samo za njihove korisnike te vam “tuđi” DNS server, ako ste na internet spojeni preko drugog ISP-a, neće odgovarati na upite. Javni DNS servisi odgovaraju na upite neovisno o vašem spoju na internet te ih možete koristiti ako često mijenjate internet konekcije a nemate postavljeno automatsko ažuriranje mrežnih postavki.

Osim ove neovisnosti, javni DNS servisi često i brže odgovaraju na upite nego DNS lokalnog ISP-a, no to može ovisiti od slučaja do slučaja.

4.2.2.2 i 4.2.2.1

Ove dvije adrese DNS servera čine vjerojatno najstariji poznati javni DNS servis – iako su adrese više puta mijenjale vlasnika (trenutno je to Level3) serveri na ovim adresama odgovaraju na sve upite što je starijim mrežnim administratorima dobro poznato. Brzina iz ovog dijela svijeta baš i nije neka, no zbog jednostavnosti adresa ostaju vrlo praktična opcija za osnovne provjere.

Google javni DNS

GoogleRelativno novi Google-ov servis (unatrag zadnje dvije godine se pojavio) radi na također jednostavnim adresama – 8.8.8.8 te 8.8.4.4. Budući da ove adrese imaju svoje lokalne servere u gotovo svakom dijelu svijeta, brzina odaziva je vrlo dobra, a navika Google-a da preuveličava stvari vezano uz resurse osigurava i gotovo neograničenu serversku snagu.

Google-ov DNS servis je preporučljiv za korištenje ako nemate problema s njihovim pravilima o privatnosti – vaše navike (naravno, ne osobne nego u obliku statistike) upotrebe servisa će biti pohranjene te upotrijebljene za Google-ove potrebe. Ako koristite Google kao pretraživač ili Gmail, ovo vam je vjerojatno ionako svejedno, preko ovih servisa Google prikuplja puno više podataka.

OpenDNS

O OpenDNS-u smo već pisali, te je dobro napomenuti da uz dobru brzinu odgovora na DNS upite nudi i uslugu filtriranja – možete se zaštititi od neprimjerenog sadržaja tako da vas OpenDNS servis za adrese s neprimjerenim sadržajem (razinu “neprimjerenosti” možete birati sami) preusmjeri i na taj način vas zaštiti od opasnosti mračnog interneta.

NortonDNS, DNS Advantage

NortonDNS servis je još u beta fazi ali je, slično kao i OpenDNS, namijenjen da korisnicima pruži sigurnost uz dodatno brže surfanje omogućeno brzim odazivom na DNS upite.

Istu svrhu ima i DNS Advantage, te oba ova servisa predstavljaju konkurenciju gore navedenom starijem OpenDNS-u koji se već ustalio na tržištu “DNS & sigurnosti”.

OpenNIC

Uz prije spomenute, uglavnom komercijalne servise (svi su za nekomercijalnu upotrebu besplatni) postoji i mreža alternativnih javnih DNS servera pokrenuta od strane OpenNIC projekta.

Budući da su serveri uglavnom postavljeni od strane dobrovoljaca unutar zajednice, radi se o relativno sporim servisima (bar ako se gleda ove gore spomenute) te ponekad dolazi do ispada sustava nekih od servera, ali je projekt dobar što se tiče nevezanosti uz određenu kompaniju.

Preporuka za najbrži odabir?

Kao što je i u početku spomenuto, najbržim u većini slučajeva se pokazao Google-ov DNS, no ovo se može razlikovati od slučaja do slučaja.

Test
Iz toga razloga je najbolje uvjeriti se sam na svojoj konekciji putem testiranja – DNS Performance test aplikacija je dostupna za MS Windows, Macintosh i linux.

Aplikacija koristi priloženih 10000 domena za koje šalje upite DNS serveru, no realni rezultati će se vidjeti i već nakon 400-500 upita. Kao DNS serveri za testiranje se upotrebljavaju sistemski postavljeni te će ih biti potrebno promijeniti na samom sustavu.

Ako vam se postavljene domene čine previše usmjerene za englesko govorno područje, možete napraviti i vlastitu listu, ili pak iskoristiti listu koju smo pripremili za (top 500 domena u Hrvatskoj prema Alexa servisu)

Mogući nedostaci korištenja javnih DNS servera

Ponekad i nije moguće koristiti javne DNS servere – neki ih ISP-ovi jednostavno blokiraju, ili pak su lokalni DNS serveri ISP-a brži od svih navedenih (na ovo još nismo naišli, ali bi rado čuli ako postoje i ovakvi slučajevi kod nas).

Isto tako, korištenjem vanjskih DNS servera prepuštate nadzor svojeg surfanja trećoj strani – ako se osjećate neugodno radi toga (a bezuvjetno vjerujete svojem ISP-u) nemojte ni pokušavati promijeniti automatske mrežne postavke koje su vam dodijeljene.

DNS serveri mogu u krajnjem slučaju biti i preuzeti od strane hackera te će vam dostavljati krive podatke tj. slati vas na svoje webservere – ovo je naročito opasno ako baratate s osjetljivim podacima preko interneta.

LabirintTakođer, odabir krivog DNS servera može i usporiti surfanje – servisi za smještaj i distribuiranu dostavu podataka poput CDN-a ili Akmai-a imaju servere po cijelom svijetu i brzina preuzimanja sadržaja vam ovisi o udaljenosti – ako vas udaljeni DNS server usmjeri na onog najbližeg njemu, put podataka do vas može biti puno duži nego što bi to trebao…

Popis javnih DNS servera

Kao priručna lista za lakše snalaženje unutar svih navedenih IP adresa – popis najčešće korištenih javnih DNS servera:

  • 4.4.2.2 (Level3)
  • 4.4.2.1 (Level3)
  • 8.8.8.8 (Google)
  • 8.8.4.4 (Google)
  • 208.67.222.222 (OpenDNS)
  • 208.67.220.220 (OpenDNS)
  • 198.153.192.1 (NortonDNS)
  • 198.153.194.1 (NortonDNS)
  • 156.154.70.1 (DNS Advantage)
  • 156.154.71.1 (DNS Advantage)

Bonus trik

Ako želite do zadnje milisekunde ubrzati DNS odaziv, probajte zamijeniti poziciju primarnog i sekundarnog DNS servera u svojim postavkama – većinom su oba sinkronizirana a primarni je više opterećen budući da ga svi postavljaju kao prvog te će nešto brže na upite reagirati upravo sekundarni…

Ažurirano 16.12.2010 – dodana lista top 500 domena u Hrvatskoj za upotrebu s DNS Performance test aplikacijom
Tagovi: , ,