INFINIUS

Izradite svoje zeleno računalo

VIA AMOS-1000 Chassis with Mini-ITX Board
[Creative Commons Licensephoto credit: viagallery.com]
Oduvijek mi je želja bila izraditi zeleno računalo. Možda sam se krivo izrazio ne oduvijek, ali barem onda kada su PC računala postajala moćnija, a time i glasnija, odnosno bučnija. Što je zeleno računalo? Zeleno računalo nije ono kojem je boja kućišta zelena, već računalo koja štedi energiju, manje troši od prosječnog računala.

Vjerojatno nisam jedini koji je samo primijetio već kome i dakako smeta da većina današnjih računala, nekad i neovisno o kvaliteti i skupoći pojedinih komponenti su iznimno glasna i bučna. Bruje, stvaraju buku, ventilatori se okreću velikim brzinama oštro režući zrak i pritom stvaraju ušima neugodnu atmosferu u vašoj radnoj okolini. Da ni ne naglašavamo da većina jeftinijih računala su još i glasnija, te kad ih upalite imate osjećaj da će poletjeti.

Stoga, moja želja je od pojave snažnijih PC računala bila izgraditi računalo koje će biti prvenstveno tiše, imati će manje ventilatora, te će biti će bez mehanički pokretnih dijelova (izbaciti čvrsti disk, CD čitač/pržilicu, dok floppy disk je već odavno izvan igre). Sve ovo proizvodi buku, dodatno troši struju, zatim ventilatori se okreću jer hlade pregrijane komponente, koji opet što se više zagrijavaju troše više struje a u većini slučajeva da odrade banalne poslove od surfanja Internetom ili služe za pisanje dokumenta.
Imati računalo koje je potpuno tiho uklapa se u i koncept zelenog računala koje troši manje struje.

Samo usporedbe radi, današnje prosječno računalo troši oko 100 pa do 300W ovisno o konfiguraciji, hladnjak (frižider) oko 700W, televizori oko 100-300W (CRT 82cm ekran oko 120W, Plazma 42″ oko 300W), dok nabrijana računala za igranje igrica sa velikim monitorom čak i do 700W. S druge strane prijenosnici su manje zahtjevni troše oko 80W. Iako manje troše i manje bruje, ipak se čuju, griju i troše dosta.

Stoga kako napraviti, malo, potpuno nečujno i vrlo funkcionalno računalo koje troši svega 20-ak W? Naravno ovakvo računalo nećete koristiti za igranje zadnjih 3D igri, ali za svakodnevni rad, surfanje internetom, slušanje glazbe i gledanje filmova će biti sasvim dovoljno.

Komponente za izradu zelenog računala

Matična ploča: Kao matičnu ploču odaberite mini-ITX, ploča od nekih 17x17cm. Dobro je i naglasiti da pojedini modeli dolaze sa pasivnim hladnjacima. Ploče dolaze sa integriranim procesorom, grafičkom karticom, mrežnim adapterom i zvučnom karticom. Svakako provjerite i da li vam je potreban HDMI izlaz i da li ga vaša odabrana mini-ITX ploča ima.

Memorija: memorija nije toliko skupa, pa preporučamo od barem 1GB do preporučenih 2GB memorije.

Kućišta. Postoje i kućišta koje se mogu povezati na stražnji dio LCD monitora, pa imajte i ovo na umu ako želite da vaše novo računalo bude kompaktno i neprimjetno, jednostavno sakrijte ga iza monitora. Sa kućištem dolazi i napajanje koje izgleda poput napajanja za prijenosna računala (dakle i tu ste izbjegli ventilatore).

Čvrsti disk: kao medij za pohranu izabrali smo SSD disk, 32-40GB se već može dobit po prihvatljivoj cijeni od 600-700Kn. Za dodatne kapacitete iskoristite prijenosne diskove ili mrežne diskove.

Tipkovnica, miš, razmislite i o bežičnom mišu i tipkovnici, ako bi računalo spojili na TV u vašem dnevnom boravku.

Što se tiče CD/DVD čitalica i pržilica sve manje i manje ih koristim, pa mi nisu strogo potrebne. Ionako već u pojedinim kućanstvima će ovo novo računalo biti drugo ili čak i treće računalo pa je nepotrebno da i ovo novo ima CD/DVD pržilicu koje se ionako rijetko koristi. Ionako ih u većini slučajeva korisnici upotrebljavaju za dizanje sustava, što se vrlo lako može uraditi i pomoću USB stickova.
Računalo sastavljeno od ovih komponenti biti će malo kućno računalo, koje malo troši, ne proizvodi buku i nadasve vrlo dobro radi i brzo je, a sve za prihvatljivu cijenu.
Možete ovo računalo postaviti i u dnevnoj sobi kao vaš multimedijalni centar, te pritom razmislite o kupovini bežične tipkovnice i miša i ono će vam svakako obogatiti i nadopuniti korištenje vašeg velikog LCD ili Plazma televizora u dnevnoj sobi.

Evo i videa kako se sastavlja i kako može izgledati vaše malo tiho zeleno računalo:




Tagovi: