INFINIUS

Besplatna antivirusna zaštita

365-223 TUE MAY 29
[Creative Commons Licensephoto credit: Nils Geylen]
Imate instalirane Windowse na računalu? Morate priznati da niste baš i neki izuzetak jer po zadnjim statistikama Windows OS koristi oko 88% ljudi. Stoga je ujedno i ovaj OS prva meta svog zlonamjernog softvera (trojanci, crvi, spyware, adware …), te vam je prvi i pravi izbor nakon instalacije, pokretanja OS-a i prvog spajanja na Internet odabrati i instalirati neki od antivirusnih programa.

Zanimaju li vas i testovi navedenih alata? Ovdje je nešto više o tome…

Od zvučnih imena antivirusnih alata koji se plaćaju, ima napretek vrlo kvalitetnih i onih besplatnih, tako da možete i u ovom segmentu čak i birati vašu omiljeni antivirusnu zaštitu.
Uobičajeno je bilo da antivirusnu programi samo detektiraju viruse dok spyware alati detektiraju spyware, no u današnje vrijeme razlika između antivirusnog i spyware alata je izblijedila. Većina današnjih antivirusnih alata vrlo kvalitetno prepoznaje sve vrste malwarea. Od virusa, crva, trojanaca, spyware, adware, dialera, keylogera i rootkit infekcija koji vrše zlonamjerne radnje na vašem računalu.

Napomena: Ovdje navedeni besplatni antivirusni programi su namijenjeni isključivo za kućnu i nekomercijalnu upotrebu (znači ne smiju se upotrebljavati u tvrtkama, obrtima ili za obavljanje samostalne komercijalne djelatnosti). Za točne detalje oko uvjeta upotrebe licenci za pojedini program, pročitajte informacije na službenim stranicama proizvođača.

Za komercijalnu upotrebu preporučamo Eset NOD32 antivirusni zaštitu.

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG Anti-Virus dolazi i u besplatnoj inačici te sam se ovdje dovumimo da ga opišem prvog ili zadnjeg. Odlučio sam se ipak za ovu varijantu jer je izrazito popularan, unatoč tome što nije najbolji od ostale ponude. Ovaj antivirusni alat je nekad bio vrlo cijenjen, no u današnje vrijeme se ne može mjeriti sa konkurencijom. Da se razumijemo, ne smatram da je loš, nego jednostavno da trenutno postoje bolje besplatne alternative pa ih svakako imajte na umu.
AVG je vrlo velik antivirusni alat, instalacija mu je gotovo 100MB, te osim mjesta na disku uzima velike resurse računala i spor je prilikom skeniranja računala. Ponekad se čini da će skeniranje diskova potrajati cijelu vječnost.
Pored ovog, besplatna verzija AVG alata dolazi sa zamarujućom reklamom, ali dobra stvar je da se ona može maknuti. Detalje o tome kako maknuti reklamu nećemo navoditi iz razloga što nismo provjeravali da li je ovo dozvoljeno napraviti od strane AVG, jer smatramo da su reklame jedini način financiranja besplatne verzije. Umjesto da tražite upute na google što napraviti sa avgfree_us.mht datotekom i reklamom, pokušajte neki od dolje navedenih besplatnih antivirusnih alata.

Avira AntiVir Personal Edition

Avira AntiVir Personal Edition je jedan od najboljih besplatnih alata ukoliko su vaše potrebe zaštititi se pred virusima, spywareom i rootkit infekcijama. AntiVir je vrlo malen i troši malo sistemskih resursa, dok je s druge strane detekcija malwarea na visokoj razini, viša od svih ostalih antivirusa prema testovima koje možete provjeriti na ovoj stranici.
Naravno AntiVir u svojoj besplatnoj inačici ima neke nedostatke. Ne uključuje skeniranje e-mailova. Ovo i nije toliko loše ukoliko koristite neki od web servisa za čitanje emailova, primjerice gmail, a s druge strane to znači da vas Avira neće obavijestiti kada primite virus u email u svom lokalnom email klijentu. No svakako će vas obavijestiti kada ćete isti pokušati otvoriti. Stoga se ne morate bojati, Avira će vas upozoriti, te ovim programo, ne znači da niste zaštićeni od virusa sa strane emailova.
Drugi nedostatak, Avira također dolazi sa reklamama koje se pojavljuju kod svakog novog ažuriranja programa ili baze virusa. Te reklame je moguće ugasiti, ali još jedan nedostatak je taj što Avira u besplatnoj inačici ima vremenski ograničenu licencu. Može se nakon isteka zatražiti i kreirati nova, ali zahtjeva određene dodatne korake i zamara vas kao korisnika koji to morate s vremena na vrijeme napraviti nanovo.

Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials ima dobru detekciju zlonamjernog softvera, te djelomičnu za detektiranje rootkit infekcija. Zahtjeva minimalne resurse računala i dobar je u otklanjanju postojećeg i aktulanog malwarea.
Microsoft Security Essentials je ujedno i najbolji izbor za prosječnog korisnika zbog toga što zahtjeva zaista minimalnu interakciju. Automatski se nadograđuje i automatski briše bilokakvi zlonamjerni softver. Nije potrebna nikakva registracija, osim potrebne validacije Windowsa, te ne dolazi ili ne dosađuje sa nikakvim reklamama.
Jedini nedostaci su mu sporo skeniranje kao i puno vremena potrebnog da se određeni malware makne u karantenu. Naravno za korištenje ovog antivirusnog alata morate imate originalnu inačicu Windows operativnog sustava.

Avast! Free Antivirus

Avast! Free Antivirus spada u kategoriju odličnih besplatnih antivirusnih alata koje će vjerujem zadiviti veliki broj korisnika. Kvalitetom detekcije virusa može parirati kvalitentnom AntiVir programu. Avast također posjeduje veliki broj opcija koje uključuju realtime mogućnosti skeniranja, od weba, emaila, IM, P2P itd. Troši iznimno malo sistemskih resursa, te je svojim mogućnostima vrlo dobra alternativa ostalim komercijalnim alatima.

Za povećanje sigurnosti svog računala pojedini korisnici prakticiraju koristiti više antivirusnih programa. Naravno, samo jedna vam je aplikacija glavna, dok drugu koristite kao alternativu, te se ne pokreće zajedno sa pokretanjem računala, već je koristite proizvoljno za skeniranje vašeg računala.
No, ovo vam zaista nije potrebno ako znate što radite sa računalom, ne otvarate sve sumnjive datoteke koje zaprimite mailom kao i linkove, ukratko ako sami već dijelom znate prepoznati potencijalnu opasnost.

Ako se ipak odlučite za dodatni tj. dva antivirusna programa na računalču, pročitajte u nastavku kako ugasiti pokretanje istih prilikom pokretanja Windowsa. Ovo napravite za svaki dodatni program, dok za glavnu antivirusnu aplikaciju ove korake nećete napraviti.

Avira AntiVir Personal Edition: Kod instalacije pod “Choose Installation Type” izaberite “Custom”, te pod “Install Componentes” isključite “AntiVir Guard”.

Avast! Home Edition: Tokom instalacije pod “Configuration” izaberite “Custom” i isključite sve opcije ispod “Resident Protection”.

AVG Anti-Virus Free Edition: U korisničkom sučelju programa otvorite “Resident Shield Component” i isključite “Resident Shield Active”.




Tagovi: ,