INFINIUS

Koji je besplatni antivirus najbolji?

at risk
[Creative Commons Licensephoto credit: Robert S. Donovan]

O besplatnim antivirusnim programima gledano s korisničke strane smo već napravili pregled, no nedavno je nacionalni CERT napravio usporedni test dostupnih besplatnih antivirusnih alata te nam na taj način omogućio uvid u uspješnost svakog od njih u nalaženju zlonamjernog softvera i lakši odabir.

Testiranje je napravljeno na uzorku od 185.000 zlonamjernih datoteka, te je bilo provedeno na Windows XP SP3 operativnom sustavu koje je još uvijek najčešće u upotrebi na računalima kod nas. Uz samu detekciju zloćudnog softvera preko skeniranja datoteka je napravljeno i testiranje brzine antivirusnih alata.

Testu su bili podvrgnute besplatne inačice sljedećih antivirusnih programa:

Za razliku od verzija ovih alata koji se plaćaju, svi navedeni (osim MSE-a) se smiju upotrebljavati samo kod kuće tj. u nekomercijalne svrhe, a također imaju i smanjene mogućnosti prema plaćenim verzijama.

Zbog sporog izvršavanja je gotovo odmah u startu isključen BitDefender – razlog je bio vrlo sporo izvršavanje zbog kojeg je i isključen iz daljnjeg testiranja. Nešto malo brži je bio MSE (još uvijek 3-4 puta sporiji od ostalih) ali je postotak detekcije bio gotovo nikakav; dok su ostali antivirusni programi detektirali po stotinu i više tisuća prijetnji, MSE je stao na – 129 (ne tisuća, 129 ukupno!). Kod Avire se pokazao drugačiji problem, nakon 10000 otkrivenih prijetnji prestala s radom.

Kako bi se detaljnije testirala brzina i točnost detekcije se u drugoj fazi postavio manji uzorak (20.000 zaraženih datoteka) te se na osnovi tog uzorka provelo testiranje. MSE je ovaj puta pokazao puno veći postotak detekcije (u rangu s ostalima), dok Comodo iz neobjašnjivih razloga (na prvom testu prvi po detekciji) nije gotovo ništa detektirao.

Prema ovom testu od strane nacionalnog CERTa su stoga kao najbolji izbor za besplatnu upotrebu Avast, AVG, Avira i MSE, s posebnim naglaskom na Avast i AVG (uz dodatne funkcionalnosti do izražaja dolazi i njihova brzina što nije slučaj naročito kod MSE-a, dok besplatna Avira ima izgleda namjerno postavljena ograničenja u odnosu na plaćenu verziju što bi u nekim slučajevima mogao biti veliki nedostatak).

Cjelokupan opis testa i rezultate možete preuzeti s CERTovih stranica u obliku pdf-a.
Tagovi: ,

 
 • http://twitter.com/TinoGoles Tıno Goleš

  zašto je na macbook pro instaliran xp? wtf, epic fail :D

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  To je objasnio autor fotografije (klik na fotografiju za prelazak za njenu flickr stranicu), nije ni on bio prezadovoljan ;)

 • http://top-10-antivirus.com/ Ivan

  Odličan članak i istraživanje. :) Zanimljivo je da se nama Bitdefender pokazao kao najbolji tako da je očita razlika između besplatne verzije i ostalih antivirusnih paketa. Što nije baš pohvalno… Pozdrav

 • Ivan Tomica

  U vrijeme kad sam jos bio na Windows operativnom sustavu preporuka drugima je bila da koriste Avira AntiVir zbog njene učinkovitosti i jednostavnosti korištenja. Ako se mene pita Avira je najviše “User Friendly”. 

 • nepoznat

  da li je dobar eset smart securty…

 • aleksandar stankovic

  ja neznam meni je naj gori antivirusi su avira avg bit defender sve su sranja ali ja mogu vam reci da je eset smart 4 na prvo mesto meni je crkao kompijuter zbog avire sranje nemam reci eset smart security professional 4 nema bolje dokazano

 • Ssbijelilav

  najbolji je avast neka prica ko sta hoce,,jednostavno number one