INFINIUS

Živjeti online

Friday: 12.5.2008
Creative Commons Licensecredit: Jesse757

Ovime pokrećemo seriju članaka vezanih uz online aktivnosti te ćemo s time pokušati odgovoriti na pitanje – da li je moguće sve što uobičajeno radimo na računalu napraviti i bez lokalno instaliranih programa tj. samo u internet preglednicima?

Fokus će biti na online aplikacije koje su kompatibilne sa svim internet preglednicima neovisno o operativnom sustavu, bio on MS Windows, Mac (ali i iPhone i iPad) ili linux.

Sve više računala (uglavnom netbook i nettop računala)  koje dolazi na tržište u zadnje vrijeme se okreće baš ovoj filozofiji, mali osnovni prostor na disku, instalirane osnovne stvari za spajanje na internet i ono najvažnije – internet preglednik. Već gotovo da nema mjesta gdje se nije moguće spojiti na internet – kod kuće preko DSL-a, u kafićima i u središtima gradova na WiFi mrežu te preko GPRS/UMTS veza bilo gdje u dometu GSM mreže. Upotrebljavati računalo je sve više povezano s internetom te gotovo da ne možemo zamisliti rad na računalu bez interneta, a isto se sve više događa i s mobilnim telefonima.

Do nedavno nezamislive upotrebe računala u internet pregledniku kao što su gledanje filmova, uređivanje proračunskih tablica, igre pa čak i telefoniranje – sve to je moguće direktno uz samo internet preglednik i vezu na najveću svjetsku mrežu. Najbolje od svega je da je većina tih aplikacija koje su dostupne online i besplatne (s time da ćete tu i tamo morati odtrpjeti koju reklamu koja se prikazuje sa strane)…

Za početak – osvrt na najčešće korišteni oblik komunikacije online; e-mail tj. webmail: Živjeti online – e-mail.
Tagovi: