INFINIUS

Živjeti online – e-mail

O2 XDA Mini S
Creative Commons Licensecredit: James Cridland

Najčešće korištena web aplikacija uz samo surfanje, webmail za većinu ljudi koristi kao oslonac komunikacije s ostatkom svijeta – uvijek i na bilo kojem računalu spreman za rad.

Prednosti pred klasičnim e-mail server – klijent aplikacijom su višestruke; sve e-mail poruke su dostupne s bilo kojeg računala u svijetu (kome se nije dogodilo da je e-mail koji je negdje drugdje bio potreban ostao na zarobljen na kućnom računalu i morali ste zamoliti da vam se ponovo proslijedi ili otići kući po njega), pretraživanje podataka je višestruko brže nego lokalno, a i sigurnost je veća – online antivirusni programi vam neće ni pokazati poruku ukoliko nije sigurna. I za kraj, gotovo najvažnija prednost uz dnevnu količinu spam-a koji nas zatrpava – anti-spam filteri velikih webmail providera rade puno bolje od onih lokalnih providera; njihova uspješnost leži u iznimno velikom broju pregledanih e-mailova – spam namijenjen vama je već sigurno poslan na više tisuća adresa i biti će stoga puno prije prepoznat i maknut iz glavnog ulaznog sandučića. Lokalni internet provideri ne mogu konkurirati ovome baš zbog broja e-mail poruka koji, iako često količinski mjeren u milijunima, je puno manji od broja e-mail poruka koje prođu kroz velike webmail servise.

Google mail (gmail)

Prvi među velikima, gmail je započeo trend korištenja webmail-a uz ogromni sandučić (na početku 1GB, sad već iznad 7GB) što je omogućilo i slanje velikih poruka s privicima te dosta mjesta za njihovu pohranu (do tada su sandučići webmailova bili 10-100MB što je omogućavalo osnovnu e-mail komunikaciju ali ste stare e-mail poruke morali redovno brisali da ne bi prepunili sandučić).

Uz napredne funkcije pretraživanja po čemu je google i poznat nećete imati problema naći već zaboravljeni e-mail među tisućama drugih a napredna integracija s google dokumentima omogućava ujedno i otvaranje svih vrsta privitaka u sklopu internet preglednika, bez downloada na lokalno računalo. Zadana sigurna veza (https) i zasebna web aplikacija prilagođena za rad s mobilnim uređajima su dodatne prednosti i razlog zašto ovaj servis ima toliko korisnika. Prijava je besplatna (prilikom čitanja e-maila se prikazuju reklamne poruke sa strane) a početak s radom moguć istog trenutka od prijave.

Adresa: http://mail.google.com

E-mail adrese: _nesto_@gmail.com (moguće i postaviti direktno svoju domenu uz određene uvjete!)

Yahoo! mail

Webmail servis izrastao uz još jednu tražilicu, sve osnovne funkcije kao kod google maila su tu također, s time da yahoo zna dosta više e-mailova neopravdano baciti u spam (normalni e-mailovi krivo označeni kao spam) te je preporučljivo češći pregled spam sandučića da ne propustite koji e-mail. Opcija za mobilne uređaje je također ovdje te omogućava ugodno čitanje e-maila i na malim ekranima.

Veličina e-mail sandučića je po Yahoo! obećanju prilikom prijave za besplatni e-mail račun je beskonačna ali ste s druge strane obavezni prijaviti se barem jednom unutar četiri mjeseca na webmail – inače će vaš e-mail račun zajedno sa svim e-mailovima biti nepovratno obrisan! Uz godišnju doplatu je moguće ovo spriječiti (Yahoo! Mail Plus).

Adresa: http://mail.yahoo.com

E-mail adrese:  _nesto_@yahoo.com

Windows Live Hotmail

Hotmail se pojavio davne 1996 kao jedan od prvih besplatnih webmail servisa i ubrzo nakon toga je kupljen od strane Microsofta te je kroz vrijeme mijenjao imena (Hotmail, MSN Hotmail) te je trenutno ime povezano s ostalim Live servisima Microsofta – Windows Live Hotmail.

Pretraživanje e-mailova, podrška za mobilne uređaje te jednostavno rukovanje – sve je vrlo slično kao i kod prethodna dva webmail servisa. Mala zamjerka na podržanim internet preglednicima, tu i tamo se zna pojaviti greška o nepodržanosti određenog internet preglednika, iako bi Internet Explorer, Firefox i Safari trebali raditi bez puno problema (Chrome nije podržan, kao ni neki drugi manje upotrebljavani preglednici). Zbog integriranosti s ostalim Microsoft servisima (MSN, Live) njihovi korisnici će vjerovatno odabrati ovaj webmail servis kao osnovni izbor. Veličina sandučića je inicijalno 5GB iako Microsoft tvrdi da će automatski povećati njegovu veličinu ako se približite tom limitu. Maksimalno vrijeme neaktivnosti prije isteka e-mail računa je 9 mjeseci.

Adresa: http://www.hotmail.com

E-mail adrese: _nesto_@hotmail.com, _nesto_@live.com, _nesto_@msn.com (izbor jednog od navedenih prilikom aktiviranja računa)

Zatvoreni sustavi

Gore navedeni su besplatni servisi koji većinom služe za osobnu upotrebu, ali i u tvrtkama je potrebna upotreba webmaila, najčešće u zatvorenom sustavu koji je vezan direktno uz e-mail server unutar tvrtke. Postoji nekoliko rješenja od kojih se izdvajaju dva glavna:

OWA

OWA ili Outlook Web Access je webmail servis direktno vezan uz Microsoft Exchange mail server te korisnicima omogućava pregled e-mail poruka direktno s Exchange servera. Vezan direktno uz Microsoft okruženje, ovo je servis koji se većinom koristi u tvrtkama kojima je većina infrastrukture pod Microsoftovim operativnim sustavima.

Zimbra

Uz relativno burnu prošlost (Zimbra Inc., Yahoo) Zimbra je odnedavno u vlasništvu VMware-a i postoji u dvije osnovne verzije – open source i komercijalna (Zimbra Network). Zimbra uz sami webmail nudi i napredne funkcije za kolaboraciju timova (zajednički kalendari i kontakti) te ga mnogi internet provideri nude većim tvrtkama kao cjelovito web rješenje.
Tagovi: , , , , , , ,