INFINIUS

Živjeti online – obrada fotografija

Pictures to edit
Creative Commons Licensecredit: Ben Chau

Vjerojatno uređivanje slika nije jedna od najbitnijih stvari koje prosječni korisnik rabi na svom računalu no ponekad se javlja i ta potreba. Dakle, što dalje? Prvo što pada na misao je Photoshop, najrašireniji i jedan od njajhvaljenijih programa za obradu slike uopće. No, Adobe Photoshop je preskup, barem za nekog tko bi sa vremena na vrijeme svom najboljem kolegi nacrtao rogove ili promijenio boju svog automobila. Stoga, dobro je znati da postoje i besplatne alternative kao što je to primjerice Paint.net ili Gimp, ali njih treba pronaći, skinuti i instalirati. Je li ovo vrijedno za jednu običnu obradu slike?Dakako da nije. Imamo rješenje za vas, besplatni i online programi za uređivanje slika. Nemojte se odmah obeshrabriti misleći da nešto besplatno, a pridodamo li još ka tome rad preko Internet preglednika može biti kvalitetno. Čitajte dalje, ostati ćete impresionirani baš kao što sam i ja ostao, a vjerojatno vas način i funkcije koje podržavaju neće ostaviti ravnodušnima.

U zadnje vrijeme online programi za obradu slika počeli su strahovito nicati jedan za drugim, što čini posao težim za izborom koji je najbolji ili bolje rečeno, najoptimalniji izbor za vas. U prvu grupu nabrojiti ćemo nekoliko koji omogućavaju samo osnovne i elementarne stvari za obradu, kao što su to Fotoflexer, Lunapic, Picnik ili Adobe Photoshop Express. Naravno, nemojte ga brkati sa standardnom inačicom na desktop računalu, u nazivu mu stoji Express i kao što smo naveli ovo su programi koji podržavaju najosnovnije funkcije. Vjerojatno će se manje zahtjevni zadovoljiti sa jednim od ova četiri navedena progama, te će ih naći vrlo prigodnim i odličnim rješenjem.

Za naprednije korisnike i one zahtjevnije preporučio bih svakako da isprobaju Pixlr, Aviary Phoenix, Splashup i/ili Sumo Paint. Podržavaju više kontrola i funkcija za naprednu obradu slika i svakako su izbor naprednijeg korisnika. Možemo ih ujedno smatrati kao besplatnim Adobe Photroshop-om u nekim od svojih prijašnjih ne tako davnih verzija, jer svi podsjećaju na njega dok po nekom mom skromnom mišljenju Pixlr mu se i najviše približio. Čak i većina kratica sa tipkovnice je identična, tako da oni naviknuti u rad sa Photoshopom će zasigruno biti oduševljeni. Možda je i zanimljivo napomenuti da podržava i otvaranje .PSD datototeka.

Za potpun osjećaj online komfora, ovdje Pixlr izlazi iz igre, jer jedini on od nabrojana četiri naprednija programa, omogućava samo i isključivo spremanje na vlastiti čvrsti disk. Za pretpostaviti je da će i ova funkcija na njemu biti dostupna, te će kao i drugi omogućavati spremanje slika i obradu slika iz Flickr i sličnih online servisa.

Dakle, odlučite li se obraditi sliku pokušajte i isprobajte neki od online programa za uređivanje slika. Osim što su besplatni, neovisni su o operativnom sustavu, a nije ih ni potrebno instalirati. Dovoljno je samo da imate pristup Internetu i vaš omiljeni Internet preglednik.
Tagovi:

 
  • http://cellphonetrackers.org Cell phone tracker

    Vjerojatno će se manje zahtjevni zadovoljiti sa jednim od ova četiri
    navedena progama, te će ih naći vrlo prigodnim i odličnim rješenjem.