INFINIUS

Živjeti online – novac

Beer Money at the MCA

[Creative Commons Licensecredit: swanksalot]

Imati gotovinu u svakodnevnom životu je uvijek dobra stvar, gotovo da nema mjesta gdje nećete moći platiti uz pomoć tih šuškavih papira, u kojoj se god valuti se nalazili. No, kako je stanje na internetu? Čime platiti stvari u ovom neopipljivom svijetu?

Kreditne kartice

Na prvi pogled sve izgleda idealno, već imate kreditnu karticu koja se prihvaća svugdje pa tako i na internetu, a dodatna je prednost kreditiranje koje nude brojne banke. I stvarno, ako se odlučite platiti za nešto na internetu nećete imati problema s kreditnim karticama, a ponegdje je moguće i plaćati čak i debitnim karticama. U osnovi je većinom sve u redu ako kupujete na poznatim mjestima i pazite što radite, no krađe brojeva kartica su relativno česte i ponekad vam ni brza intervencija banke ne može pomoći u vraćanju novca.

PayPal

Glavni način plaćanja na gotovo svim većim svjetskim trgovinama kao eBay ali i manjim online prodavačima, te je rasprostranjeniji nego uplate kreditnim karticama (jedna zanimljivost, Amazon ne prihvaća PayPal kao sredstvo plaćanja, najverovatnije zbog konkurencije svojem Amazon Payments sustavu). Trenutno je u Hrvatskoj moguće vršiti plaćanja preko PayPal-a, dok primanje uplata još nije moguće (PayPal ove mogućnosti određuje po državama). Postupak plaćanja je relativno jednostavan, ili uplatite određenu svotu na svoj PayPal račun ili povežete svoju kreditnu karticu s njim i plaćate prodavaču preko PayPal servisa te prodavač nije ni u kom trenutku upoznat s vašim podacima s kreditne kartice. PayPal se ustvari koristi kao međuservis osiguravajući uplatu prodavaču ali i sigurnost na strani kupca jer je PayPal taj koji vas štiti od raznih prevara (PayPal poštuje princip “kupac je uvijek u pravu” te vam do određene sume garantira povrat novca što naravno ide na štetu prodavača).

Moneybookers

Moneybookers je servis vrlo sličan PayPal-u s time što je zastupljeniji na europskom tržištu. Prednost što se tiče Hrvatske je što preko Moneybookers servisa možete i primati uplate te isti novac i prebacivati na lokalni bankovni račun. Za međusobne transakcije nije potreban ni poseban servis oblika web trgovine – dovoljno je da znadete e-mail osobe prijavljene na Moneybookers te joj na taj način pošaljete novce sa svog računa.

Ostali oblici plaćanja

Uz gore navedene oblike online uplata je za područje Hrvatske dosta popularno plaćanje predračuna preko e-bankinga što, iako nije u stvarnosti online uplata (kod online uplata prodavač može odmah vidjeti novce na svojem računu, s uplatama preko e-bankinga je to ipak malo sporije i ovisi o radnom vremenu banaka), za online trgovine unutar Hrvatske predstavlja najčešći oblik plaćanja.

Za plaćanja u inozemstvo je za korisnike Google-ovih servisa dostupan i Google Checkout, dok su među poznatijima servisim za online plaćanje još i Neteller te već prije spomenuti Amazon Payments.

O tome gdje i kome plaćate dosta ovisi izbor servisa za plaćanje ali općenito je za većinu stvari u inozemstvu najprikladniji PayPal zbog velikog broja online prodavača koji primaju uplate preko njega, dok je unutar Hrvatske gotovo jedina mogućnost online uplata preko kreditnih kartica uz alternativu nešto-manje-online uplata preko e-bankinga.




Tagovi: ,