INFINIUS

Živjeti online – linkovi i oznake

P1050167
[Creative Commons Licensecredit: kafka4prez]

Svakom tko je proveo bar nekoliko minuta surfajući internetom je svrha linkova tj. http veza u potpunosti jasna – predstavljaju putokaze do informacija na drugoj lokaciji na internetu. No, s vremenom poželimo te linkove spremiti za kasnije, poslati ih drugima kao preporuku ili ih se jednostavno podsjetiti. Stoga evo pregleda najkorisnijih web aplikacija vezanih uz linkove:

Upravljanje oznakama (bookmark)

Internet preglednici imaju ovu funkcionalnost ugrađenu direktno, ali što ako se nalazite na drugom računalu – do te zabilješke o linku nećete moći. U pomoć vam stiže delicious – servis koji će sve vaše internet oznake okupiti na jednom mjestu, neovisno o računalu na kojem ste trenutno. Dovoljno je prijaviti se u servis i sve vaše oznake su dostupne, a direktna integracija je moguća u gotovo sve internet preglednike – funkcionalnost oznaka će tada biti u potpunosti preuzeta od strane servisa. Osim osnovnog spremanja linkova za kasniju upotrebu, servis nudi i postavljanje tag-ova za linkove, kratkog opisa, ali i dijeljenje s poznanicima – bilo direktno putem e-maila kod spremanja linka bilo to dijeljenjem unutar vlastite društvene mreže. Za svaki link koji dodate možete odrediti hoće li biti privatan (tj. vidljiv samo vama) ili javni – vidljiv svima na delicious web stranicama.

Servis vrlo slične primjene je i xmarks – s izuzetkom društvene komponente direktnog dijeljenja linkova s ostalim korisnicima, ali i nekim dodatnim funkcionalnostima – ocjenama stranica, njihovim recenzijama i slično. Za razliku od delicious servisa, xmarks se više oslanja na lokalne oznake u pregledniku te vam ih automatski preuzima i ažurira. Preporuka za oba servisa, oba služe istoj svrsi ali svaki to radi na svoj način – koji će biti za vas odlučite sami – korisnički račun je ionako na oba besplatan.

Servisi društvenih novosti

Ukoliko naiđete na neki stranicu na internetu koja vam se čini zanimljiva dovoljno da bi je podijelili s ostatkom svijeta možete to učiniti preko nekoliko različitih servisa – digg, StumbleUpon i reddit su najpoznatiji na svjetskoj razini. Stvar je jednostavna, postavite link, posjetitelji ga ocjenjuju i komentiraju i popularnost stranice raste. Na ovaj način možete naći i zanimljive nove linkove vezane uz područja koja vas zanimaju – samo pregledate odabranu kategoriju i naći ćete pregršt ideja, a prema pridjeljenim ocjenama će vam biti lakše odabrati one kvalitetnije.

Veliki nedostatak gore navedenih servisa je što su namijenjeni prvenstveno za englesko govorno područje – za stranice na hrvatskom stoga koristite Croportal ili novina.com – servise koji obrađuju lokalnu tematiku. Za one zainteresirane za novosti unutar lokalnih blogova tu su blogeri – hrvatska blog zajednica.

Skraćivanje URL-a (adrese stranice)

Sve popularniji servisi naročito zbog korištenja linkova unutar twitter poruka gdje je ograničenje postavljeno na dosta kratkih 140 znakova. Ako npr. želite poslati link na ovu stranicu prednost je očita – http://www.infinius.hr/blog/zivjeti-online-linkovi-oznake/ (58 znakova) prema http://bit.ly/mojlink (21 znak). TinyURL ćemo spomenuti više iz poštovanja prema njegovoj inovativnosti (servis već osam godina nudi ovu uslugu!), dok preporuka ide servisima s većim učinkom sažimanja (5-6 znakova manje već u početku) i s više funkcionalnosti poput ovdje već upotrebljenog bit.ly te ow.ly koji nude i napredne statistike uz posjetitelje skraćenih linkova, korisnički definirane linkove (kao što i pretpostavljate, maloprije navedeni bit.ly nije nastao slučajno) te automatizirano slanje na društvene mreže.
Tagovi: , , , , , , ,