INFINIUS

Živjeti online – Instant Messaging

137/365 I'll send an S.O.S. to the world...
[Creative Commons Licensecredit: Mykl Roventine]

Većina komunikacije u smislu chat-a se odvija preko IM klijenata, što ako koristimo više različitih servisa zna biti prilično konfuzno zbog količine klijentskih aplikacija koje je potrebno otvoriti na računalu. Postoje naravno i klijentske aplikacije koji ujedinjuju par servisa u jedan, ali čemu ih uopće instalirati na računalo kad se (gotovo) sve može i preko internet preglednika?

Meebo

Windows Live!, ICQ, Yahoo, Facebook, Myspace, Google Talk, Jabber i još par servisa je na Meebo-u dostupnu čak i bez registracije – dosta je samo prijaviti se s već postojećim korisničkim računom i čavrljanje može početi. Dodatni servisi (dvadesetak njih) su dostupni nakon prijave. Prijava za sve servise može biti u “online” modu (vaši prijatelji vas vide da ste prijavljeni i dostupni) ili kao nevidljivi što može dobro doći ako se želite samo javiti nekome a da vas ne obaspu sa svih strana s porukama. Ako ste prijavljeni na više servisa odjednom pod Meebo-om, svi vaši prijatelji će biti prikazani u istoj listi te će se za svakog komunikacija odvijati preko svojeg servisa. Povijest čavrljanja se sprema za sve servise te ih kasnije možete pregledavati.

imo.im

Servis lako pamtljivog imena koje je ujedno i ime domene na kojem se nalazi. Iako nešto siromašniji po pitanju izbora IM servisa nego Meebo (ne brinite, 7-8 glavnih je tu, a za ostale koje Meebo podržava nisam siguran ni da li ih tko upotrebljava, barem ne kod nas), imo.im nudi jednu ogromnu prednost za Skype korisnike – Skype chat komunikacija preko web sučelja! Koliko mi je poznato, nijedan drugi servis to ne omogućava, tako da je po ovome stvarno jedinstven.

Communication Tube

Iako irc ne smatramo direktno IM-om kao takvim, ima nas još dosta koji ga koristimo pa da radi njega spomenem i ovaj servis. Što se tiče irc-a, sve radi poprilično glatko i relativno fleksibilno (može se postaviti IRC port za određeni server za spajanje u slučaju da ne radi na standarnom portu), no malo nedostaje pregled statusnih poruka i relativno spori odaziv. Ostali dostupni servisi su ICQ, MSN i GTalk.

Orgoo

Servis koji je vjerovatno daleko ispred svih ostalih, barem što se tiče po opisu – integracija email-a, IM servisa, news grupa i video poziva preko web sučelja. Nažalost, Orgoo je servis koji prima nove korisnike samo preko liste čekanja i za sada jedino preko kratkog videa i šturih opisa možemo ocijeniti funkcionalnost. Tko bi ga želio probati može se prijaviti – lista čekanja je navodno u prosjeku par mjeseci.

Svatko će u izboru ovih par naći bar jedan servis koji mu odgovara, za sve njih se može reći općenito da imaju nedostatke prema desktop klijentskim aplikacijama vezano uz brzinu i dodatne funkcije – ali osnovno čavrljanje je na svima dostupno i to vam omogućava da održite kontakt preko IM-a neovisno o instaliranom softveru na računalu.
Tagovi: ,