INFINIUS

Živjeti online – fotografije

MiNe-KissX_102-3956H
Creative Commons Licensecredit: MiNe (sfmine79)

S vikenda ste donijeli pregršt fotografija na fotoaparatu i imate želju podijeliti ih s prijateljima – logično bi bilo postaviti ih na internet kako bi svi mogli bez problema do njih. Postoji nekoliko besplatnih alternativa, no koju od njih odabrati?

flickr

Yahoo-ov flickr servis je najbolje prilagođen za korištenje kroz dva načina – ili u obliku foto-bloga gdje svakodnevno postavljaju svoje najnovije fotografije ili čisto kao predstavljanje najboljih fotografija koje imaju. Iako kao stvoren za ove dvije aktivnosti zbog jednostavnosti pregleda slijeda fotografija i mogućnosti tag-iranja te komentara, flickr može ponuditi i dodatne stvari – od uploada direktno s mobilnog telefona do primanja novih fotografija preko css-a te vrlo lakog postanja na blogove i druge web stranice.

Iako besplatan za osnovnu upotrebu (do 100MB mjesečnog uploada fotografija bez obzira na njihov broj), napredne funkcije kao neograničeni upload i pregled statistika pregleda fotografija su dostupne za 25 USD godišnje.

Picasa web albumi

Uz svoju dodatnu stolnu aplikaciju za obradu slika, Picasu, Google nudi Picasa web albume kao poprilično potpun komplet za obradu i dijeljenje fotografija preko interneta. Uz obaveznu integraciju s ostalim google servisima te intuitivno upravljanje albumima, Picasa je kao stvorena za dijeljenje fotografija s prijateljima. Mali nedostatak je postavljena veličina prostora za fotografije – 1GB za besplatnu upotrebu, ali je zato dostupno par planova za povećanje tog prostora.

Facebook fotografije

Iako Facebook vjerovatno nije prvi izbor kao servis za dijeljenje fotografija, Facebook fotografije ustvari nude vrlo dobar servis za postavljanje svojih fotografija. Bez ograničenja na količinu fotografija, na facebooku možete postaviti koliko fotografija želite, a uz komentare i “sviđa mi se” oznake je moguće i tagiranje osoba na fotografijama. Naravno, kao i kod ostalih stvari na facebooku i za fotografije možete postaviti razinu privatnosti tj. tko smije gledati vaše fotografije. Ograničenja su trenutno do 200 fotografija po albumu, i to je izgleda jedino ograničenje koje facebook postavlja.

Što odabrati?

Prema gore navedenim servisima nema nekih većih razlika, svi su oni prikladni za postavljanje i dijeljenje fotografija s ostalima tako da će vjerovatno najveći adut biti već postojeći korisnički račun kod nekog od navedenih servisa (flickr – Yahoo mail, Picasa web albumi – Google ili Facebook korisnički račun). Za one koji žele istraživati više i ne sviđa im se ništa od navedenog postoji još alternativa – Ovi Share (servis od strane Nokije iako nije ograničen na njihove telefone), Photobucket (vrlo slično flickr-u, ograničenje na 5000 fotografija), Zooomr (ovog trenutka zatvoreno za nove registracije, inače vrlo napredan servis bez ograničenja na slanje fotografija), Fotki (za dijeljenje fotografija nije potreban ni korisnički račun – s uploadom dobivate link za postove na blogovima i forumima) te kao zadnji naveden ovdje – servis jednostavnog naziva 23 (do 30 fotografija svaki mjesec besplatno).

Osnovno članstvo na svim ovim servisima je besplatno, većina ih se razlikuje u sitnicama – a ako ste već negdje postavili svoju kolekciju fotografija i iz nekog razloga vam se servis više ne sviđa – besplatni Migratr program (dostupan samo za MS Windows) će bez puno muke umjesto vas napraviti premještaj fotografija na drugi servis.
Tagovi: , ,