INFINIUS

Živjeti online – dokumenti

DSC_0022
Creative Commons Licensecredit: Jake Miller

Nekad davno, u počecima primjene osobnih računala, glavna njihova svrha je bila obrada teksta i eventualno koja proračunska tablica. Imati osobno računalo je značilo biti u mogućnosti napisati tekst bez pomoći pisaće mašine, a tablice su olakšavale posao koji se inače radio ručno. Kada vrijeme prevrtimo 30 godina unaprijed, u sadašnjost, susrećemo se sa sličnim zahtjevima za obradu teksta ili podataka u tablicama ali se pristup rješenju mijenja – sve ovo što smo mogli raditi na osobnom računalu je dostupno direktno na internetu – a podatke je moguće istovremeno dijeliti i ažurirati s više korisnika neovisno gdje se u svijetu nalaze…

Google docs

Možete google voljeti ili mrziti, ali u populariziranju novih tehnologija je uvijek u samom vrhu – google docs vam nudi sve što je potrebno za osnovno upravljanje dokumentima, ažuriranje istih, a i mjesto za spremanje (trenutno za besplatni korisnički račun dostupno 1GB, uz plaćanje i za tvrtke dostupni i drugi paketi).

Što se tiče vrsta dokumenata, dostupni su tekstualni dokumenti, proračunske tablice, prezentacije, formulari, a odnedavno i crteži – sve je to ujedno moguće ažurirati ali i dijeliti s drugim korisnicima kojima možete pridjeliti prava samo za čitanje ili i za ažuriranje dokumenta. Svi dokumenti su osobni i nitko neće imati pristup njima sve dok to sami ne omogućite. Uz napredne mogućnosti uvoza (sa svojeg računala, direktno iz gmail-a, s linka) velik je i broj opcija za izvoz gdje možete birati od html-a do formata koji se upotrebljavaju u komercijalnim programima (doc, xls i sl.).

Zbog integracije s ostalim google alatima i vrlo dobro razrađenih opcija dijeljenja s ostalim google docs  je za preporučiti čak i ako nemate namjeru koristiti ga direktno za izradu dokumenata – bez problema će dokumente za koji nemate instalirani preglednik lokalno (MS Office, OpenOffice, PDF) prikazati preko internet preglednika pa čak i omogućiti vam da ih ažurirate sitnim zahvatima ako je to potrebno.

Zoho

Za mnoge najpotpuniji skup online alata za ured, Zoho osim “standardne” obrade dokumenata nudi i mnoge dodatne aplikacije koje se češće upotrebljavaju unutar tvrtki kao što je aplikacija za e-mail, online organizaciju vremena (Zoho Planner), uređivanje projekata, CRM (Customer Relationship Management – upravljanje odnosima s kupcima) pa do aplikacija za izdavanje računa, priručne baze podataka s izvještajima i slično. Za sada ćemo se ipak koncentrirati na osnovne funkcionalnosti s dokumentima dok ćemo ostatak obraditi u nekom od sljedećih članaka Živjeti online serije.

Prijava na Zoho je besplatna, kao i upotreba aplikacija za dokumente (tekstualni dokumenti, proračunske tablice, prezentacije, forme i baza) sa smještajem dokumenata do 1GB. Upotreba za tvrtke, više korisnika i veći prostor za dokumente je moguć uz mjesečnu doplatu – dostupno je nekoliko različitih paketa koji se razlikuju po cijeni i ponuđenom.

Što se tiče obrade dokumenata, na prvi pogled je odmah sve vrlo slično izgledom aplikacijama kakve nalazimo lokalno na računalima (MS Office, OpenOffice) te će napredniji korisnici biti zadovoljni izborom dostupnih funkcionalnosti za obradu. Izvoz gotovih dokumenata je moguć u više različitih formata te je s te strane teško poželjeti nešto više.

Peepel

Peepel unosi dodatnu integraciju te se na neki način može nazvati već pravim virtualnim radnim prostorom. Izgled i način rada je podređen jednostavnosti, a logika je da kad jednom otvorite peepel-ovu radnu površinu u internet pregledniku ostatak računala više i ne trebate! Unutar virtualne radne površine vam stoji sve na raspolaganju za normalan rad kao i unutar operativnog sustava, uz obradu teksta i proračunskih tablica imate mogućnost upravljati kontaktima, galerijom medijskih objekata, mapama, a dostupni su i kalkulator te čak i integrirani internet preglednik.

Prema trenutnim uvjetima korištenja je upotreba besplatna, veličina datoteka je ograničena na 2MB po datoteci. Kao dodatna pogodnost za mobilne uređaje (nažalost samo Windows Mobile) postoji i verzija pocket peepel, sa dodatnim funkcionalnostima za mape.

ThinkFree

Iako ne toliko alat za obradu dokumenata, ThinkFree predstavlja relativno jednostavan način za pohranjivanje i dijeljenje dokumenata – uvoz dokumenta te pretvorba u drugi format ili postavljanje za prikaz unutar bloga ili druge stranice su glavni aduti ovog servisa (Uni-Paper – prikaz bilo kojeg dokumenta unutar prozorčića na stranici). Obrada dokumenata je moguća, ali uz doplatu te uz java aplikaciju koju je potrebno downloadati.

Feng Office (OpenGoo)

Do nedavno poznat kao OpenGoo, Feng Office je po mnogo čemu sličan gore navedenim servisima ne pružajući posebne pogodnosti, dostupno je upotrebljavanje dokumentima, kalendar te kontakti. Što se tiče obrade dokumenata dostupni su samo tekstualni dokumenti i prezentacije, ali najveća posebnost Feng Office-a je što je to softver otvorenog koda – dostupan je za download te ga je moguće implementirati za rad unutar tvrtke – nije potrebno upotrebljavati servis (koji se inače plaća, nema besplatne upotrebe) već se postavi na vlastitom web serveru za upotrebu.

…i za kraj…

Koji god od gore navedenih servisa odaberete za upotrebu postati će vam jasno da obrada dokumenata i nije više posao koji morate raditi direktno na osobnom računalu. Ovisno o naprednijim funkcijama koje upotrebljavate u dokumentima će možda neka od ovih rješenja biti manje funkcionalna, ali zato su gotovo svi servisi (osim Feng Office-a) besplatni za upotrebu te će zadovoljiti vjerovatno većinu vaših potreba za obradom dokumenata a pružiti će i neke mogućnosti koje nisu moguće lokalno na računalu (online suradnja s više korisnika i istovremena obrada istog dokumenta).
Tagovi: , , , , ,