INFINIUS

Živjeti online – cestovne karte

Old maps
[Creative Commons Licensecredit: futureshape]

Nekada davno, prije interneta, navigacijskih uređaja i GPS-a, ste prije nego ste kretali na put trebali naći zadnju važeću papirnatu kartu područja gdje putujete (ili Michelinov atlas), orjentirati se otprilike prema tom papiru, savjetovati se s poznanicima o najboljem putu i otprilike si odrediti rutu kojom ćete najbrže ili najlakše stići do cilja. Vjerovatno je to mnogima u zadnjih par godina nezamislivo, ali imalo je to svoje čari a i zalutati ponekad nije bilo toliko strašno kao što se to čini. No, vremena su se promijenila i većina planiranja za put, izračuni vremena i troškova puta počinje na internetu da bi se kasnije upotpunila cestovnom navigacijom. Predstavljamo nekoliko servisa koji će vam najviše pomoći oko planiranja puta u Hrvatskoj ali i u svijetu:

ViaMichelin

Servis koji je postojao još dok je Altavista bila glavni pretraživač a Google se tek osnivao se temelji na nekoliko desetljeća iskustva pružanja usluge putem već spomenutog atlasa i karti za određena područja. Od prvih početaka do sada se nije puno toga izmijenilo – ViaMichelin je servis koji će vam maksimalno olakšati planiranje puta i taj cilj će odraditi savršeno. ViaMichelinove elektronske karte među preciznijima i s najviše informacija, kao što se i očekuje od servisa s toliko iskustva. Mnoge će možda izgledom i previše podsjećati na papirnate karte, ali ovdje je to ionako stavljeno u drugi plan – cilj je putnika uputiti na sve zapreke (upozorenja za opasne zavoje na cesti i sl.) i zanimljivosti na putu, dok je izbor putnih opcija opsežan; od izbora prometala (automobil/motocikl/bicikl/pješice) do izbora najkraće/najbrže rute ili preporučene od strane Michelina uz dodatne opcije. Ukoliko ispunite dodatne podatke o svojem prometnom sredstvu dobiti ćete informacije i o cijeni cjelokupnog puta uključujući cestarine, a i prijedloge hotela i zanimljivosti na destinaciji.

Google karte

Google uz svoje brojne online servise nudi korisnicima i karte te ujedno i planiranje puta od točke do točke. Jedna od jačih strana Google-ovih karti je njihova integriranost s Google pretraživanjem te Google local Business (Google Places) i  Google Picasa servisom fotografija. Odabir puta se svodi na opcije automobilom ili pješice te izbjegavanja cesti s naplatom cestarine. Prednost su svakako satelitske snimke kojima detalji prikaza ovise o mjestu (gradovi i obala su većinom dobro pokriveni) te reljefni prikaz. Moguće je putem vlastitih GPS ruta označiti svoje putovanje te ga podijeliti s ostalima.

Bing Maps

Microsoft ni u kom slučaju ne zaostaje za ostalima u ovom segmentu ponude servisa, čak bi se moglo reći da za neka mjesta ima bolju pokrivenost ulicama od prethodna dva predstavljena i detaljnije satelitske snimke od Google-ovih karti (ovisi o mjestu). Opcije za odabir puta te dijeljenje gotovih korisničkih ruta su vrlo slične kao i kod Google karti te se servisi međusobno vrlo malo razlikuju.

Mireo Gelin

Online karte i planer putovanja zagrebačke tvrtke Mireo, koja je korisnicima GPS navigacija u Hrvatskoj vjerovatno dosta poznata nudi za Hrvatsku najdetaljnije i najažurnije karte. Ovdje nema nekih posebnih dodataka – nakon što upišete svoju početnu i krajnju točku biti će vam izračunat optimalan plan puta s vremenom putovanja i ukupnom dužinom te opcija dodavanja međutočaka. U osnovi je to dosta za osnovnu orjentaciju što će većini putnika unutar Hrvatske činiti ovaj servis prvim izborom. Jedan od većih nedostataka je pokrivenost isključivo Hrvatske te sučelje na engleskom jeziku, a ni pregled te ispis detalja rute nije moguć.

Od ostalih servisa svakako je potrebno spomenuti i Yahoo! Maps koji nažalost u Hrvatskoj i nema neku pokrivenost ni što se tiče karata ni što se tiče satelitskih snimki te će korisnije poslužiti jedino ukoliko putujete unutar Europe. O verziji karti koja se stvara na principu dobrovoljnog upisa samih korisnika – OpenstreetMap projektu smo već pisali, u trenutnoj fazi ovisno o angažiranosti pojedinaca su karte za neke dijelove Hrvatske stvarno detaljne dok drugi uopće nisu ni pokriveni – nadamo se da će se stanje popraviti kao što je to slučaj u ostatku svijeta te će moći biti ravnopravna opcija za Hrvatsku uz ostale gore opisane servise.
Tagovi: , , , , ,