INFINIUS

Zašto Linux čini život ljepšim i laganijim

Tux's World
[Creative Commons Licensephoto credit: archieoi]
Linux je dugo vremena vodeći operativni sustav za servere, zahvaljujući stabilnosti, sigurnosti i nižim ukupnim troškovima. No, mnogi vjerojatno nisu ni svjesni da je Linux sve više prisutniji, te da je svakim danom sve više rašireniji. Pritom ne mislimo samo na desktop distribucije kao što su to Ubuntu, Fedora, Suse i slične, već kao i operativni sustav otvorenog koda koji se potiho ušuljao u svakodnevnicu u različite tehnološke sustave koji nas okružuju.
Zasigurno se okrećete oko sebe i pitate se pa gdje li se skriva? Evo dati ćemo vam samo nekoliko primjera gdje ga možete “pronaći” i kako je on učinio naš tehnološki sve zahtjevniji život lagodnijim.

Android

Android je zasigurno dobar primjer kako nas Linux okružuje u svakodnevnici. Google-ov operativni sustav za mobilne uređaje baziran na Linuxu česti je OS korišten u današnjim pametnim telefonima, te ga posjeduje svaki peti pametni telefon svijeta. Pored njega Google priprema i Chrome OS, operativni sustav koji će biti instaliran u cijenom vrlo pristupačnim netbook prijenosnicima. Konačni izlazak ChromeOSa očekuje se ovog ljeta.

WebOS

WebOS je HP-ov operativni sustav sa zasigurno puno potencijala kao i Android, te je on nedavan HP-ov izbor za stolna, prijenosna računala, te tablet računala i pametne telefone. WebOS je naravno operativni sustav baziran na Linuxu razvijen od strane Palm-a. Nova strategija kojom ide HP je želja da WebOS bude što rašireniji na upravo gore spomenutim računalima.

Računala za “starije”

Uvriježeno je mišljenje da “starije” osobe nisu sklone računalima, te da je nova tehnologija komplicirana i teško shvatljiva za njih. Zbog bojazni da će nešto poći po krivu, rađe izbjegavaju njihovo korištenje.
da to nije tako, najbolji primjer je KiwiPC koji je pogonjen sa Ubuntu operativnim sustavom. KiwiPC je jednostavan za korištenje, dolazi sa lako shvatljivim grafičkim sučeljem i jednostavan je za primjenu, od samog pokretanja do gašenja računala. KiwiPC je pravi dokaz da Linux nije prekompleksan i težak za korištenje, već upravo suprotno.

Set-top box uređaji

Iako često nije vidljiv krajnjim korisnicima, Linux je često operativni sustav za većinu naprednijih set-top box uređaja. Primjeri su digitalni, kabelski, satelitski, zemaljski i/ili internet uređaji za gledanje televizije koji su vrlo vjerojatno pogonjeni linuxom, a da sam korisnik toga nije niti svjestan.

Bankovni automati

Zbog svoje nesigurnosti Windows nije možda najbolji izbor da se primjenjuje u bankarstvu. Stoga nije veliko iznenađenje da je upravo Linux česti izbor kao operativni sustav za bankovne automate. U posljednjih nekoliko godina Linux je sve češće korišten i izabran kao OS koji pokreće bankovne automate.

Automobilska računala

Kao najnovija inovacija je serija PC računala pogonjena Linuxom dizajnirana za uporabu vozila u agrokulturi i građevinarstvu. Izrađeni za nepovoljne i teške uvjete Grayhill strojevi nude se sa izborom operativnih sustava sa Linux ili Windows CE.
Linux je također ugrađen u električni motor Maviezn TTX02, te tvrtke kao što su Peugeot i Toyota također rabe Linux kao operativni sustav u automobilima.

Google, Wikipedia, IBM

Ako ste ikad koristili Wikipediu, opsluživao vas je server pogonjen Linuxom. Trenutno Wikipedia koristi Ubuntu, nakon nekoliko godina bila je također pogonjena linux distribucijom Red Hat i Fedorom. Ukoliko vas zanima statistika, Wikipedia se može pohvaliti da ima posjećenost od 10 milijardi mjesečno.
Također Google, Amazon, Cisco i IBM su također poznati kao korisnici Linux operativnog sustava. Vjerojatno postoje dobri i pravi razlozi zašto su ih tako velike tvrtke i odabrale.

One Laptop Per Child

U želji da se izrade računala pristupačna i dostupna milijunima djeci sa posebnim potrebama diljem cijelog svijeta, projekt One Laptop Per Child je izradio XO prijenosna računala i u njima iskoristio sve prednosti koje Linux kao operativni sustav nudi.

Vlada

Diljem svijeta velik dio vlada koristi Linux kao glavni operativni sustav, od Amerike, Francuske, Španjolske, Njemačke, Švicarske do nedavno Rusije. Popis svih vlada koje koriste Linux možete pogledati i ovdje. Navodno da i nama najbliži susjkedi Slovenci razmišljaju o istom, te se možda i kod njih očekuje skora odluka sa prelaskom na Linux.

IBM’s Watson

IBM-ovo super računalo Watson koje je zapanjilo svijet u proteklim mjesecima u kvizu Izazov također je bilo pogonjeno Linux operativnim sustavom.

Ovo je samo nekoliko primjera kako se u današnje vrijeme koristi Linux te kako svakim danim biva sve rašireniji. Zbog svojeg otvorenog koda, stabilnosti i sigurnosti koju nudi, te i iz ekonomskih razloga nije ni čudno što se u proteklih nekoliko godina sve više i više koristi.
Tagovi: ,