INFINIUS

Zašto kupiti tablet ili kupiti ga uopće?

iPad :)
[Creative Commons Licensephoto credit: Rego - d4u.hu]

Svijet je “uzdrmala” pojava novih računala, tableta. Mala prijenosna računala bez tipkovnice iliti ogromni pametni telefoni koji ne stanu ni u jedan džep. Dakako, možda se pitate što mi oni mogu ponuditi, a da ne nudi prijenosnik ili pametni telefon. Ako razmišljate o kupnji tableta, zasigurno volite tehnološke novotarije i/ili imate viška novca. Za sve Vas koji mislite odabrati i kupiti neki od tableta na tržištu ili ga već posjedujete dajemo vam razloge kako opravdati njihovu kupnju ako vam je možda ponestalo valjanih opravdanja od ljubomornih kolega.

Prenosivost

Pored uobičajenih računala tableti su puno lakši i relativno laki za nošenje. Ukoliko ste uvaljeni u fotelju i padne vam ideja što biste mogli potražiti na internetu, puno je lakše ugrabiti tablet i malo prosurfati negoli otići i sjesti za desktop računalo, te ga paliti. Možda ste pomislili i na prijenosnike, no i njih ako su ugašeni potrebno je neko određeno vrijeme da se pokrenu, zagrijavaju se i nerijetko bučno zuje.
U usporedbi sa pametnim telefonom, tablet ima puno veći ekran koji je ponekad nužan za potpun ugođaj i pregled web stranica. Samo za usporedbu tableti se pokreću (bootaju) za nekih 20-ak sekundi, dok je to kod računala uobičajeno gotovo pa duplo duže.

Produktivnost

Naravno ne mislimo da će tipkanje i sam rad na tabletu biti znatno bolji od rada i tipkanja po stvarnoj tipkovnici, već tablet može uz rad na računalo pomoći kao dodatak. Kad radite možete ga imati postavljeno uz samo računalo za provjeru emailova, zapisivanje sastanaka ili možda punjenje ToDo lista.
Teško mi se već ubaciti u kožu učenika srednjoškolaca ili fakutetlija, no pretpostavljam da je zgodnije imati tablet u ruci negoli hrpu knjiga i jednostavno kao pripomoć u svakodnevnom učenju, slušanju predavanja i raznih zapisivanja, računanja i istraživanja.

Zabava

Zabava je ono što pokreće svijet, stoga naglasak da su tableti zabavni je svakako primjeren. Na njemu možete pogledati filmove, zabavljati se gledajući youtube klipove ili možda strana zabava u današnje vrijeme ali nikako za odbaciti, čitanje knjige. Na njemu možete zaigrati puno igrica koje zbog ekrana na dodir i osjetljivost pokreta mogu biti zaista novo i zanimljivo isksutvo u pristupu igranja igrica.
U očima mojeg klinca od 2.5 godine tablet je savršeno sredstvo za zabavu, jer često prstom tipka po ekranu desktop računala očekujući da će se nešto pokrenuti od filmića na youtube. Teško mu je shvatiti i naravno istodobno upravljati mišem i uz to gledati na ekran. Stoga ako imate klinca, evo još jednog dobrog opravdanja zbog čega ste kupili tablet. Nažalost, moj klinac nije te sreće.

Upotrebljivost

Igre nisu jedina zabava koju možete skinuti i pokrenuti na vašem tabletu. Osim njih postoji i na tisuće raznih aplikacija koje mogu dodatno obogatiti korisnost vašeg tableta. Od raznih aplikacija za socijalne mreže, čitanje vijesti, noviteta i slično.
Prednost nad klasičnim računalima jeste da su instalacije uglavnom jednostavnije i brže, a i pristupačnije.

Trajanje baterije

U današnje vrijeme sve potrebnija karakteristika prijenosnika je koliko traje baterija. Na prijenosnicima se u pravilu na bateriji može raditi oko 2-4 sata, dok su tableti puno izdržljiviji te vam nude rad od 7-10 sati, ovisno o modelu. Dakle ovo je dovoljno za uobičajeni radni dan od 8h.

Vjerujemo da smo pronašli dovoljno dobre razloge kako opravdati kupnju tablet računala za one koji ih već posjeduju, a možda ohrabrili i potaknuli neke na kupnju. Tablet je sve u svemu novi tehnološki dodatak koji zaista nije nužan, no ukoliko vam novci nisu problem ili je jednostavno glad za tehnološkim novotarijama prevelika ništa vas neće spriječiti da na vašem stolu zasja neki od tablet modela.
Tagovi: , ,

 
 • Gigasurf

  well samo cu reci da sam macbook air dao tati a ja po doma koristim ipad, naravno za konkretnije stvari tu je dobri stari iMac

 • http://www.gricni.com/multipraktik multipraktik

  trajanje baterije mi je mozda i najprivlačnija karakteristika…laptop mi crkne i nakon 45 minuta :P

 • Borusha

  Treba li smimicu tablet?

 • Borusha

  Sim karticu.

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

   Ne, za tablet nije obavezno potrebna sim kartica – neki tableti ni nemaju utor za nju, već je internet moguće posjećivati putem bežične mreže.

 • http://www.facebook.com/melani.bubanovic Meelani BubaAnović

  Možeš li sa tableta zvati(nekoga)?

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Nije baš praktično kao normalan telefon, ali za video pozive preko interneta je savršen.

 • Danijelspageti123

  al je dobro kupit tablet mislim po kvaliteti???????