INFINIUS

WordPress 3.2 novosti

WPcamp cena logo #1
[Creative Commons Licensephoto credit: EMMEALCUBO]

WordPress verzija 3.2 beta 2 je upravo postala dostupna – dva tjedna nakon bete 1 te iako još ima vremena do stabilne verzije, pokazuje u velikoj mjeri što nas sve čeka jednom kad izađe (prema planu WordPress developera negdje krajem lipnja). Novosti kao u WordPress 3.1 verziji možda i nema toliko, no to ne znači da nisu značajne, naročito što se tiče prestanka podrške za starije tehnologije.

Prošlost je iza nas…

Kao prvo se na starije tehnologije misli na osnovni programski jezik u kojem je WordPress napisan – php, te bazu koja se najviše koristi za pohranu podataka – MySQL. Od verzije 3.2 podrške za php 4 te MySQL 4 više nema – minimalne verzije s kojima ćete moći pokrenuti WordPress su php 5.2.4 te MySQL 5.0! Stoga se raspitajte kod svojeg hosting partnera o verzijama ovih aplikacija te spremnosti na ažuriranje istih ako još ne zadovoljavaju ove uvjete, naročito ukoliko mislite ažurirati WordPress na najnoviju verziju nakon što postane dostupna.

Također, slična stvar je i s podrškom za preglednike i osnovnim javascript frameworkom unutar WordPressa – jQuery koji se dostavlja s WordPressom 3.2 je verzije 1.6 (u beti 2 to je 1.6.1, provjerite kompatibilnost svojih tema vezano uz promjene u 1.6 jQuery-u). S preglednicima se prvenstveno misli na IE 6 – iako ovo najviše ovisi o temi, izričito je navedeno da više nikakvih testiranja vezanih uz IE6 kroz razvojni tim WordPressa neće biti (prema beti 1 se vidi da se nije nešto previše marilo ni za IE 7). Štoviše, unutar administratorskog sučelja će svi korisnici koji koriste zastarjele preglednike dobiti obavijest da je potrebno ažuriranje.

Novo administratorsko sučelje

Upozorenje za zastarjele preglednike nije jedina novost unutar administratorskog sučelja, ono je redizajnirano i odaje dojam bržeg rada s njim. Iako se ne radi o nekim ogromnim promjenama, drugačiji izgled lijeve bočne trake sa svim funkcionalnostima koje WordPress nudi te više mjesta na vrhu će svatko zamijetiti.

Uz osnovno sučelje dorađena je i administratorska traka preko koje je sad moguće napraviti više stvari direktno – kao što su dodavanje medijskih datoteka, korisnika ali i tema što će uštediti par klikova prilikom podešavanja.

Prednosti tekst editora kojima je namjena ostaviti čim manje mjesta za odvraćanje pažnje drugim stvarima (distraction-free editori poput OmmWriter-a, DarkRoom i WriteRoom-a su sve više zastupljeni) – ako ne znate o čemu se radi probajte DarkCopy full screen mod, otprilike tako vam sada izgleda full screen mod editora u WordPressu (boje su drugačije ali manjak svih elemenata koji bi vas mogli omesti pri pisanju su isti). WordPress je i do sada imao full screen mod za editor, no radilo se samo o razvlačenju forme za upis preko cijelog ekrana, novi full screen mod je puno upotrebljiviji i više minimalistički postavljen (tek se prelaskom miša preko gornjeg dijela ekrana prikazuju dodatne opcije).

Više nije 2010

Osnovna tema u WordPressu 3.1 je bila Twenty Ten tj. 2010, budući da smo već dobrano zagazili u 2011, vrijeme je i za novu temu – Twenty Eleven (2011). Twenty Eleven je puno opširnija od minimalističke Twenty Ten teme te je i dosta prilagodljiva odmah pri instalaciji – izborom svijetle ili tamne verzije te direktnog rasporeda kolona (lijeva bočna traka / desna bočna traka / bez bočnih traka – jedna kolona za sadržaj), boje linkova, slika zaglavlja i pozadine unutar opcija teme je moguće vrlo brzo promijeniti izgled bez da ste promijenili i liniju koda.

Nova zadana tema koristi i više već prisutnih opcija unutar jezgre WordPressa – forma za pretraživanje uljepšana putem jQuery slide-a, kao i promjene slika u zaglavlju su mali dodaci koje temu čine dosta dinamičnijom.

Ubrzanja – za posjetitelje ali i administratore

Iako ovo ovisi najviše o subjektivnoj procjeni, mnogi su primjetili da je novi 3.2 dosta brži od prethodnih verzija. Ovo vjerojatno ima veze prestankom podrške za starije verzije phpa i MySQLa čime su omogućene bolje optimizacije koda, ali i s nastojanjima WordPress razvojnog tima da nepotrebni kod svedu na minimum.

Ubrzanja su vidljiva ukoliko dolazite u ulozi posjetitelja, ali i što se tiče administratorskog sučelja koje se sad čini da radi s dosta manjim vremenom odziva pri promjeni ekrana. Naravno, ovo ovisi dosta i o pluginovima koji su instalirani te će biti potrebno vidjeti individualno vezano uz svaku instalaciju koliko su ta ubrzanja uopće primjetna, no bez uključenih pluginova razlike u brzinama između 3.1 i 3.2 postoje, i to u korist novije verzije.

WordPress 3.1.3

Paralelno s WordPress 3.2 beta 2 je objavljena i nova 3.1 verzija – 3.1.3, iako nekih vidljivih promjena prema prethodnoj 3.1.2 nema, postavljeno je nekoliko važnih sigurnosnih zakrpa te se korisnicima preporuča ažuriranje na ovu najnoviju verziju. Za one koji žele isprobati novi 3.2, link za download je u istom članku s linkom na novi 3.1.3, no dok ne izađe stabilna verzija ne bi se trebala koristiti na sajtovima koji su u svakodnevnoj upotrebi, još uvijek se radi na rješavanju bugova te je moguće da neke stvari ne rade kao što je očekivano od njih (ovo se naročito odnosi na pluginove i teme unutar kojih će možda biti potrebno napraviti promjene za rad u novoj verziji WordPressa).

Update 05.07.2011WordPress 3.2 je spreman za nadogradnju i instalaciju!
Tagovi: ,