INFINIUS

Windows 8 će promijeniti sve

CC photo credit: William Brawley :: Day 162, Project 365 - 4.3.10

Novi Windows 8, predstavljen dosta šturo prije tjedan dana, je uglavnom povukao više pitanja nego odgovora oko izgleda ali i interakcije s novim Microsoftima operativnim sustavom. Kratki prikaz nam je omogućio uvid u par osnovnih aplikacija, izbornike ali i neke novosti što se tiče hardvera.

Prema načinu rada, izgleda da je Microsoft odlučio u potpunosti preuzeti sve karakteristike touch sučelja karakterističnog za tablete – pa čak i za laptop i desktop računala. Iako je do sad postojala verzija desktop Windowsa za tablet računala, novo sučelje više liči na operativne sustave za mobilne platforme poput WP7 ili iOS nego na klasične Windows operativne sustave s dodacima za lakše upravljanje dodirom po ekranu.

Unutar najava su navedene i novosti za developere – razvoj novih aplikacija će u dobrom dijelu biti zasnovan na HTML5 te javascriptu koji su sve više integrirani u Windows sustav, naročito putem novog IE10 a budući da se za sve aplikacije predviđa fullscreen te s omogućenim touch sučeljem, biti će potrebno i dosta promijeniti logiku rada prema sadašnjim aplikacijama.

Kako bi se na vrijeme mogli pripremiti za ove novosti, za developere je za rujan organizirana i konferencija BUILD na kojoj će biti raspravljano o novostima unutar korisničkog sučelja te o mogućnostima rada s dodatnim uređajima i hardverom. Windows 8 će osim na x86 arhitekturi biti podržan i na ARM-u, dosta veliki preokret što se tiče tradicije.

Koliko su velike promjene dovoljno govori i naslovna vodilja konferencije BUILD – “1995, Windows 95 je promijenio osobno računalo. BUILD će vam pokazati da Windows 8 mijenja sve.”.

No, koliko će ove promjene biti prihvaćene i od korisnika ostaje tek da nam pokaže vrijeme – kako što se tiče poslovnih korisnika tako i kućnih. Poslovni se korisnici još uvijek teško odriču svojih Windows XP desktopa nauštrb Windows 7 (Vistu su ionako odavno već svi zaboravili) s objašnjenjem da im je za brzinu rada a i što se tiče jednostavnost upotrebe XP daleko prilagođeniji od novijih verzija. Sudeći po predstavljenom sučelju Windows 8 to se ni dalje neće promijeniti, velike ikone i slova s animacijama izgledaju lijepo no teško ih je povezati s radom u kompleksnim proračunskim tablicama ili pak specijaliziranim aplikacijama poput Autocad-a.

Kućni korisnici, koji su izgleda i ciljana skupina Windows 8 (zajedno s tablet uređajima) će, do vremena kad Windows 8 napokon postane dostupan, biti već razmaženi putem n-te verzije iOS-a i Androida te postoji mogućnost da će, dok se stvari ne usklade, Windows 8 izgledati kao ružno pače prema ovim, već neko vrijeme dostupnim operativnim sustavima.

Druga kućna primjena Windows 8 bi mogla biti i uz rad na TV-u, no i ovdje do sad Microsoft nije imao nekog posebnog uspjeha (koristi li tko Windows Media Center?), a i uz već dostupne specijalizirane uređaje poput BoxeeBox-a vrijeme nije na njegovoj strani.

Bilo kako bilo, uz izlazak novog Windows 8 možemo očekivati i novu eru Microsofta uz slogan “Windows 8 mijenja sve” – možda i zbog predviđenog izlaska na tržište prigodno najavljenog za kraj računanja vremena prema kalendaru Maja?




Tagovi: , ,