INFINIUS

Windows 7 instalacija s USB diska

Windows 7: Small drive
[Creative Commons Licensephoto credit: bfishadow Q8MS4YPY4624]

Kako se neke tehnologije razvijaju tako se druge prestaju koristiti – pojavom sve jeftinijih USB flash memorija i povećanjem kapaciteta se CD i DVD-i sve rjeđe koriste. Microsoft sustavi se tradicionalno isporučuju na ovim optičkim medijima, no pomalo dolaze i noviji načini distribucije kao što je preuzimanje slike instalacijskog medija (.iso datoteke) s interneta. No ako novo računalo nema CD/DVD ROM uređaj sliku nema smisla snimiti na optički medij jer je instalacija moguća i preko USB diska.

Preduvjeti

Što se tiče instalacije Windows 7 operativnog sustava, ovisno o verziji je instalacija oko 2GB – 3GB veličine te će stoga biti potreban i USB disk veličine barem 4GB. Također, i računalo na koje instalirate novi operativni sustav mora biti sposoban podići sustav s USB uređaja – provjerite ovo u specifikacijama matične ploče. Naravno, potrebno je imati i računalo preko kojeg će podaci biti zapisani na USB disk.

Microsoft način

Microsoft nam direktno omogućava postavljanje USB diska za instalaciju preko alata dostupnog s Microsoftovih stranica. Postupak je jednostavan i sastoji se od samo četiri koraka – odabira slike instalacijskog medija, USB tipa instalacije (podržana je i priprema za DVD instalaciju), USB uređaja i potvrde za snimanje podataka na USB disk.

Linux način

Ukoliko pri ruci nemamo neki od Microsoft operativnih sustava, na linuxu je isto bez previše muke moguće napraviti instalacijski USB disk za Windows 7 – samo na novo formatirani NTFS USB disk kopirajte datoteke s iso slike instalacije i za kraj dodajte MS kompatibilan bootsector preko ms-sys komande (ukoliko nije dostupna na sustavu naći ćete je na sourceforge-u). Komanda ms-sys ima odvojenu opciju za zapis Windows 7 kompatibilnog bootsectora – “ms-sys -7 /dev/_disk_” (gdje je _disk_ oznaka uređaja USB diska) će zapisati ovaj oblik na disk.

Legalnost postupka

Microsoft odobrava izradu jedne kopije Windows 7 instalacijskog medija (USB disk / DVD) za potrebe instalacije. Nakon instalacije tj. prihvaćanja uvjeta upotrebe Windows 7 operativnog sustava vrijede uvjeti iz licencnog ugovora gdje je navedeno da je dozvoljeno pohranjivanje jedne kopije instalacije kao backup-a za potrebe reinstalacije – da li će ta kopija biti na USB disku, DVD-u ili pak kao slika instalacijskog medija na tvrdom disku odlučite sami.
Tagovi: , ,