INFINIUS

Wi-Fi rješenje sve-u-1

Rimini beach, 2005
Creative Commons Licensecredit: vanz

Airlive je nedavnona našem tržištu ponudio zanimljivu kombinaciju antene i AP routera namijenjenog kao Wi-Fi klijent te za neke bliže Wi-Fi linkove – Airmax2 uređaj; Wi-Fi  AP router na frekvencijskom području 2.4GHz ugrađenim u vanjsko kućište s integriranom 10dBi patch antenom.

Tko je pokušavao staviti antenu na najviši položaj na krovu i pritom postavljati koaksijalne kablove (s relativno velikim gubicima iznad par metara duljine) kako bi je spojio s uređajem znati će cijeniti nepostojanje istih kablova – u samom uređaju je spoj s antenom te je na taj način gubitak signala od antene do uređaja gotovo nikakav.

U kutiji se nalazi: 2.4GHz komplet router s 10dBi patch antenicom u plastičnom kućištu oblika poštanskog sandućića, pasivni PoE, ispravljač; i na kraju – 2 plastične obujmice za pričvrstiti kućište direktno na stup (kolko  to samo po sebi čvrsto na stupu drži je malo upitno, dobro bi bilo ipak dodatno postaviti metalnu obujmicu). Sve u svemu, vrlo zanimljiva stvar za brzo postavljanje,  postavi se na krov, UTP kabel povuče do računala i ispravljača s PoE-om u sobi i stvar riješena.

Uz internu 10dBi antenicu postoji i rpsma konektor za vanjsku antenu na koju se može priključiti nešto s većim dobitkom (grid antena, tanjur s kantenom…) za malo veće udaljenosti. Iako kućište samo po sebi nije vodonepropusno dosta je dobro napravljena izolacija pa će bez problema izdržati padavine (naravno, pod uvjetom da se ne okrene naopako).

Što se tiče softvera, tipičan Airlive-ov webGUI je tu, a dodana je mogućnost da se može administrirati i preko ssh (iako ništa posebno, par show/set komandi, ping, nema traceroute-a npr.). Modovi u kojem radi je AP, klijent, WISP…. – standardni Airlive-ovi modovi uglavnom. S vanjske strane postoje i dve LED-ice za razinu signala (dobar / super, razine se mogu konfigurirati u dB) za olakšavanje postavljanja, iako bude za fino namještanje svakak trebalo gledati po GUI-u. Signal se prikazuje u dB pa je time stvar olakšana. Sve u svemu, dostatna funkcionalnost za ostvariti wireless link (kao klijent AP-u ili kao link točka do točke).

Dobro je napomenuti i malu potrošnju ovog uređaja – u prosjeku će trošiti manje nego računalo u stand-by modu, ali ako nemate potrebe da stalno radi se može uključiti i isključiti po potrebi. Dimenzije su također zanemarive (20x10x3cm) te će biti gotovo nezamjetan gdje god ga postavili.




Tagovi: ,