INFINIUS

Video nadzor ureda i kuće

Glam Cam
[Creative Commons Licensephoto credit: Bob B. Brown]

Video nadzor mnoge asocira na banke te skupocjene sustave koji su povezani sa zaštitarskim službama, no ponuda jednostavnijih sustava nadzornih kamera se u zadnjih nekoliko godina dosta povećala – cjenovno pristupačni sustavi omogućavaju video nadzor manjih ureda, skladišta, pa čak i kućnu upotrebu. Uz malo tehničkog znanja ili minimalnu pomoć sa strane je moguće postaviti sustav koji će omogućiti video nadzor prostora s udaljene lokacije ili čak preko mobilnog telefona.

Nadzorne kamere amaterske ili poluprofesionalne namjene možda neće imati sve mogućnosti skupih rješenja, no često to nije ni potrebno za osnovni pregled događanja. Pod ovim jednostavnim sustavima prvenstveno se misli na digitalna, IP mrežna rješenja gdje je kamera u mogućnosti prenositi sliku (u nekim slučajevima i ton) direktno preko preglednika na računalu ili arhivirati slike tj. video na server na internetu.

Svejedno da li ste često na putu pa trebate pregled nad događanjima unutar ureda ili pak želite ponekad s godišnjeg odmora pogledati je li sve u redu kod kuće, ovakvi sustavi će to omogućiti. Malo naprednije varijante čak imaju i predefinirane alarme vezane uz pokret ili zvuk – obavijestiti će vas putem e-maila ili SMS-a da se događa nešto nepredviđeno, a po potrebi uključiti i alarm. Upravljanje putem interneta (ili mobilnog uređaja) je također moguće kod nekih modela gdje se okretanjem kamere možete usredotočiti na određeni dio prostora.

Iako sve gore navedeno može izgledati dosta primamljivo da upotrijebite i kao osnovni oblik zaštite i nadzora nemojte zaboraviti da će razina zaštite ovisiti o uloženim sredstvima – ako vam je potreban visoki nivo zaštite, bolje uposlite tvrtku koja se bavi zaštitarskim poslovima kako bi vam postavila profesionalni sustav. Također, prilikom postavljanja nadzornih kamera vodite računa i o privatnosti ljudi u prostorima – moraju biti upozoreni na mogućnost snimanja prilikom ulaska u prostoriju.
Tagovi: ,