INFINIUS

Ukraden vam je laptop? Nađite kradljivca sami!

BMW Tires Stolen
[Creative Commons Licensephoto credit: daveschappell]

Ukradeni laptopi i pametni telefoni rijetko kad ponovo nađu put do svog vlasnika – uređaji su relativno mali te mogu brzo nestati a ponekad je i teško je dokazati da se radi o vašem uređaju (znate li IMEI vašeg mobilnog telefona ili serijski broj vašeg računala?). No, uz sve više popratnih tehnologija na ovim uređajima, naročito što se tiče geolokacije i snimanja videa mogućnost da ponovo nađete vaš uređaj su puno veće, naravno, ukoliko se unaprijed pripremite za ovaj nemili događaj.

Viralna priča o ukradenom (i vraćenom) laptopu je zainteresirala mnogo ljudi za ovu mogućnost, ali i za aplikaciju koja je ovo omogućila – Hidden, koja daje mogućnost da pratite svoj Macintosh, pregledavate što je sve vidljivo od strane ugrađene kamere, ali i sve aplikacije koje su pokrenute u određenom trenutku. Macbook je na kraju vraćen vlasniku od strane policije, a kradljivac je završio u zatvoru – sve zahvaljujući podacima koje je laptop prenosio preko instalirane aplikacije.

Hidden je nažalost dostupan samo za Macintosh, no to ne znači da ako upotrebljavate neki drugi operativni sustav (ili uređaj) nemate mogućnosti za istu funkcionalnost; uz Undercover (uz Macintosh dostupan i na iPhone/iPadu) tu su još i aplikacije otvorenog koda – Adeona (Windows, Macintosh, linux) te Prey (Windows, Macintosh, linux, Android, uskoro i iPhone).

Za sve ove aplikacije vrijedi isto pravilo – potrebno ih je instalirati prije krađe; stoga ukoliko se odlučite za neku od njih, instalirajte ih odmah jer već sutra može biti kasno… Također, budući da podaci na računalima znaju biti puno vredniji od samog hardvera, ne zaboravite redovno raditi backup podataka, a isto tako i enkriptirati sve osjetljive podatke na mobilnim uređajima – te poštujte ostale smjernice vezane uz upotrebu mobilnih uređaja.

Isto tako, ovi programi vam neće pomoći ukoliko kradljivac odluči odmah resetirati uređaj ili pak obrisati operativni sustav – stoga ih shvatite samo kao dodatnu zaštitu, a za svaki slučaj imajte zapisane serijske brojeve uređaja ali i dobro pripazite da do krađe uopće ni ne dođe.

Prey – zaštitite sve svoje mobilne uređaje

Od gore navedenih aplikacija s namjenom praćenja ukradenih uređaja, Prey se ističe jer je dostupan za instalaciju na gotovo svim mobilnim uređajima (verzija za iPhone/iPad je trenutno u beta fazi te se očekuje uskoro), a i upotreba servisa za praćenje je besplatna za određeni broj računala (uz to što je sama aplikacija otvorenog koda pa možete i sami postaviti svoj server).

Ukoliko ne želite postavljati vlastiti server, a trebate pratiti veći broj računala i dodatne funkcionalnosti koje se nude, postoji i nekoliko paketa uz plaćanje koje možete odabrati, no za većinu će besplatna verzija (do 3 uređaja te ažuriranja lokacije i slika u intervalima po 20 minuta) biti dosta za osnovnu razinu zaštite.

Instalacija i postavljanje je vrlo lako i potrebno vam je samo nekoliko minuta da računalo bude zaštićeno i spremno za praćenje – nakon prijave na servis potrebno je instalirati klijentsku aplikaciju na svoje računalo te postaviti podatke prema informacijama iz svojeg korisničkog računa.

Želite li provjeriti da li sve radi? Dovoljno je na kontrolnom panelu web sučelja odabrati status uređaja kao “Missing” te pričekati do 20 minuta – na e-mail ćete dobiti potpuni izvještaj koji je aplikacija bila u mogućnosti skupiti – trenutnu lokaciju uređaja, sliku s kamere ako postoji, screenshot desktopa te informacije o mrežnim postavkama.
Tagovi: