INFINIUS

Ubuntu upgrade

Even More Laptop Stickers
[Creative Commons Licensephoto credit: ghindo]

Vjerovatno ste već čuli da je izašla nova Ubuntu verzija – 10.10. Ukoliko trenutno imate instaliranu verziju 10.04 sigurno čekate najavu ažuriranja u sustavu da možete početi uživati u njemu… no to se neće dogoditi. Ubuntu 10.04 pripada LTS (Long Term Support – produženo vrijeme podrške, 3 godine za desktop / 5 godina za server, “normalne” verzije upola toga) Ubuntu verzijama i kao takve su postavljene da zadržavaju svoje stanje sve do nove LTS verzije (najvjerovatnije 12.04, koja bi trebala doći 2013 prema sadašnjoj praksi). Ako ipak niste zainteresirani za ostanak na LTS verziji, prelazak na normalne verzije je ipak lagan, potrebno je samo promijeniti vrijednost u konfiguracijskoj datoteci /etc/update-manager/release-upgrades – postupak upgrade-a u nastavku.

Prije upgrade-a, kao i uvijek preporuka za backup svih podataka – za svaki slučaj. Što se tiče upgrade-a, potrebno je napraviti sljedeće (u komandnoj liniji je najmanje šanse za zabunu, a dosta je samo da navedeni kod pokrenete u terminalu):

1. Ažuriranje paketa

Kao i prije svakog upgrade-a verzije Ubuntu sustava, obavezan korak je ažurirati sve pakete na zadnju verziju.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Prvi dio (ispred &&) će ažurirati stanje paketa u repository-ima, dok će drugi korak ažurirate sve pakete koji imaju novije verzije. Vjerovatno će vas sustav pitati za lozinku (vašu lozinku ako ste vi instalirali sustav s istim korisničkim imenom) kako bi bilo omogućeno izvršavanje ovih komandi.

2. Odstranjivanje LTS oznake za upgrade

Već je gore navedeno da LTS verzije neće same “pristati” na prelazak na ne-LTS upgrade (ako nemate trenutno instaliran Ubuntu LTS vam ovo nije ni potrebno, a s druge strane – pokretanje ove linije neće ništa u tom slučaju ni promijeniti).

sudo sed -ie {s/Prompt=lts/Prompt=normal/} /etc/update-manager/release-upgrades

Ovaj kratki sed replace će maknuti LTS oznaku i postaviti je na “normal” čime će apt-u biti dozvoljeno da radi upgrade i na ostale verzije.

3. Upgrade

Nakon gore navedenih radnji potrebno je samo pokrenuti upgrade (tijekom kojeg će vas sustav pitati za otklanjanje zastarjelih paketa, evenutalnu promjenu konfiguracijskih datoteka ako je potrebno i – pristanak na poveću količinu skidanja podataka, 500 – 1500MB ovisno o tome što imate trenutno instalirano).

sudo do-release-upgrade

Nakon što je upgrade gotov potreban je reboot i možete uživati u novoj verziji!


Tagovi: , ,

 
 • Gost

  Dobar članak, ali nisam siguran u istinitost tvrdnje da LTS izdanja ne nude upgrade opciju osim na sljedeću LTS verziju. Koristim Ubuntu 10.04 i prilikom zadnje nadogradnje ponuđena mi je opcija upgrade-a na 10.10 verziju. Ovo nisam probao jer planiram ostati na trenutnoj verziji ali mi se čini da je moguće automatski nadograditi OS na noviju verziju bez obzira na to dali je obično ili LTS izdanje.

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Najvjerojatnije se onda radi o sustavu koji je bio upgrade-an s ne-LTS verzije na 10.04. Ako je početna instalacija bio LTS (6.06, 8.04, 10.04) tada se bez dodatnih koraka ne nudi upgrade.

  LTS verzije i jesu za korisnike kojima je potrebna stabilnost u radu bez dodatnih novih drangulija – stoga se one rjeđe upgrade-aju od “običnih” instalacija (uz dodatno produženo vrijeme podrške).

  Ako ste odlučili držati se LTS verzija provjerite u /etc/update-manager/release-upgrades datoteci da je postavljeno “Prompt=lts” umjesto “Prompt=normal” (ukoliko ni nemate ovu datoteku instalirajte prvo update-manager s “sudo apt-get install update-manager-core”).

 • Gost

  Sustav nije bio nadograđen na 10.04, već se radi o svježoj instalaciji. Prilikom rutinske procedure update-a ponuđen mi je upgrade na 10.10 preko Update Managera.

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Ne znam o čemu se onda točno radi, sam po sebi LTS sustav (ako je instaliran kao takav) ne bi smio “jednostavno” nuditi ne-LTS upgrade.Službena Ubuntu dokumentacija također navodi potrebu ručne promjene opcije za release upgrade s LTS na Normal a nisam vidio slično ponašanje (automatsku ponudu upgrade-a) ni na nekoliko upgrade-ova instalacija koje smo odradili od dostupnosti verzije 10.10.Stoga vam još jednom savjetujem postaviti u update-manageru opciju “LTS” za release upgrade ako ne želite da se 10.04 ponaša ovako prilikom sljedećeg upgrade-a paketa.

 • http://phonyphonecalls.blogspot.com/ reverse phone lookup

  What do you mean by this? Should we upgrade our Ubuntus now?