INFINIUS

Ubuntu 11 i DORS/CLUC

Munnys
[Creative Commons Licensephoto credit: benwatts]

Ubuntu 11.04, izdanje pod kodnim imenom Natty Narwhal (narval zvan Natty) je upravo postalo dostupno za preuzimanje! Još jedna važna današnja vijest za sve koji su zainteresirani za otvoreni kod, objavljen je raspored predavanja za nadolazeći DORS/CLUC konvencija (Dani Otvorenih Računarskih Sustava / Croatian Linux Users Convention) te su otvorene prijave za sudjelovanje.

Ubuntu 11.04 – što je novog

Budući da smo već pisali o novostima unutar novog Ubuntu-a te mogućnosti online testiranja, nema smisla da ulazimo previše u opisivanje – dosta će biti nabrojati što se sve promijenilo od verzije 10:

  • Novo zadano sučelje Ubuntu-a nije više Gnome već Unity (grafičko sučelje razvijeno od strane Ubuntua zasnovano na Gnome-u), dok će Gnome biti dostupan kao fallback rješenje
  • LibreOffice umjesto OpenOffice-a – odkad je Oracle kupio Sun, stvari što se tiče “otvorenosti” u OpenOffice-a su počele biti upitne te je projekt odvojen od korporacije
  • Firefox 4 – iako je već neko vrijeme prošlo otkako je izašao, unutar Ubuntua smo trebali čekati novo izdanje da bi bio podržan kao zadani preglednik (Ubuntu 10 – Firefox 3.6)
  • Poboljšanja unutar Centra softvera – i ostali razvijatelji sustava su uvidjeli prednosti ovakvog oblika distribucije softvera (AppStore?) te su se malo uskladile funkcionalnosti
  • Ubuntu One (integracija OS-a s oblakom) dobija novo sučelje – bolje integrirano u sustav i lakše za upotrebu
  • Banshee, projekt razvijen na Mono platformi (.NET) postaje zadani player za muziku umjesto Rhytmbox-a
  • Nova verzija linux kernela (2.6.38), te naravno i svih ostalih aplikacija

DORS / CLUC konvencija

Dani otvorenih računarskih sustava je manifestacija koja se ove godine održava već 18. puta te je poznata kao središnja, najveća, najposjećenija i najstarija hrvatska manifestacija iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, otvorenih normi u informatici i open source filozofije. Ove godine je mjesto okupljanja u prostorima Hrvatske gospodarske komore, Heinzlova 69, Zagreb (poslovni centar Almeria, ulaz B, II kat).

Vrijeme održavanja je 16. do 18. svibnja, s time da su prva dva dana rezervirana za predavanja a 18. svibnja će biti održane radionice. Sadržaj predavanja je izuzetno zanimljiv ove godine a pokriva teme od općenitih načela otvorenosti, do predstavljanja rješenja poput LibreOffice-a, pametnih kuća te kartografije bazirane na otvorenom kodu.

Ubuntu i DORS/CLUC – što je zajedničko?

Važna dodirna točka, osim današnjeg datuma, je za ove dvije stvari i Mark Shuttleworth – osnivač Ubuntu distribucije ali i glavni gost DORS/CLUC konvencije koji će je svojim uvodnim predavanjem i otvoriti. Uz to je i njegova tvrtka Canonical (tvrtka koja je jezgra razvoja Ubuntu distribucije) na DORS/CLUC-u u ulozi glavnog sponzora konvencije.
Tagovi: ,