INFINIUS

Ubuntu 11.04 za sva računala

Ubuntu Wallpaper Plastic
[Creative Commons Licensephoto credit: Andrew Mason]
Nadolazeća verzija najraširenije linux dsitribucije Ubuntu u svojoj inačici 11.04 koja izlazi u travnju 2011. godine biti će optimizirana za sve računalne platforme. Naime, često je dolazilo do nesporazuma među korisnicima Ubuntu 10 verzije, kada su htjeli instalirati ovaj operativni sustav na netbook prijenosnike. Korisnike je zbunjivao naziv Ubuntu Desktop i Ubuntu Netbook, točnije, nisu znali što dobivaju ukoliko instaliraju Desktop verziju na Netbook i da li je to uopće moguće. Te što gube ili možda dobivaju ukoliko izaberu Ubuntu Netbook.

Ubuntu će zbog navedenih razloga u travnju 2011. izdati najavljenu verziju kodnog imena Natty Narwhal koja će biti multiplatformska te neće biti potrebe za različitim izdanjima.
Ubuntu Netbook izdanje neće više postojati ni biti dostupno te će biti uključeni u zajednički naziv Ubuntu. Na ovakvu odluku su između ostalog i utjecali sve veći zahtjevi za Ubuntu distribuciju za prijenosna računala.
Novi Ubuntu dolazi i sa novim Unity sučeljem koji je već bio predstavljen na Ubuntu 10 Netbook izdanju. Nadamo se da će u svježoj verziji Unity zaista biti opravdan izbor kao i “jedinstveno” i pravo rješenje za Ubuntu.

Ukoliko ste pobornik otvorenog koda, linuxa, te posebice Ubuntu distribucije, vjerujemo da s nestrpljenjem iščekujete datum izlaska novog Ubuntu-a. Posjedujete li stolno računalo, prijenosno računalo ili netbook više nećete morati razmišljati koju od navedenih opcija da odaberete, te da li ste izabrali onu pravu.




Tagovi: