INFINIUS

Ubuntu 11.04 – online proba

Powered by Ubuntu
[Creative Commons Licensephoto credit: zone41]

Do izlaska 11.04 verzije Ubuntu linux distribucije je ostalo samo još dva dana, ali ukoliko želite isprobati novu verziju to možete već i danas – online, bez instalacije. Ubuntu je omogućio testiranje operativnog sustava u oblaku kako bi sami mogli zaključiti je li on za vas ili ne, čak i prije preuzimanja!

Na adresi try-ubuntu-beta.ec42.net se moguće prijaviti za testiranje, koje je ograničeno po 15min po osobi te je potrebno napraviti Ubuntu korisnički račun kako bi se pristupilo servisu. Nakon prijave vas čeka instalacija java plugina za pregled i prazno sučelje unutar kojeg nemate nešto posebno za raditi budući da ste poprilično ograničeni vremenom.

Iako je pohvalno da se pruža novi način pregleda novog operativnog sustava, neke posebne koristi od ovog pristupa korisnici uglavnom i neće imati, osim možda da pogledaju kako izgleda novo Unity sučelje koje je i najveća novost u ovoj verziji, uz postavljanje LibreOffice-a kao osnovnog uredskog paketa koji je zamijenio dosadašnji OpenOffice. Ostale se uglavnom svode na ažuriranje verzija aplikacija, poput Firefoxa koji na 11.04 dolazi u verziji 4.

Što se tiče razlika u vidu ubrzanja sustava i općenitog ponašanja na računalu vam ovo testiranje neće puno pomoći – za to ćete se ipak morati strpiti još dva dana da možete preuzeti stabilnu verziju ili pak ažurirati trenutnu instalaciju.

The next version of Ubuntu is coming soon
Tagovi: , ,