INFINIUS

Twitter i index.hr – kako onesposobiti svoju stranicu

Twitter, Facebook, Croportal, StumbleUpon, Digg te još par gumba za olakšavanje dijeljenja sadržaja ostalim korisnicima interneta – sve je ovo već gotovo pa obavezno na svakoj stranici – no pitanje je ustvari da li zbog istih dodataka i narušavamo ponekad dostupnost svojih stranica. Kao što se vidi iz primjera na slici, problem se može dogoditi svakome – jeste li spremni radi dodatne mogućnosti promocije svojih stranica riskirati da vam na kraju stranica ovako izgleda?

Upoznajte twitter gumb – izgleda tako nedužno, lako ga je za postaviti na stranici, a radi sam od sebe – no krije jednu tajnu: ovisan je twitter servisu. Twitter, koji je mnogima poznatiji po svojoj Fail Whale slici nego logotipu ptičice, zna vrlo često biti prezagušen nakon čega je moguće jedino čekati da se stanje smiri kako bi se vratila funkcionalnost.

No, kakve ovo ima veze s vašim stranicama? Za razliku od većine navedenih gumba za dijeljenje sadržaja, twitter gumb koristi sinkrono učitavanje – potrebno je prvo učitati sliku gumba i pripadajuću skriptu da bi se nastavilo s učitavanjem ostatka stranice. Budući da će većina ljudi ove gumbe staviti na početku ili iznad sadržaja dolazimo do problema – ako nije moguće učitati gumb, ostatak stranice će čekati poprilično dugo da bude prikazan posjetiocu što će stvoriti puno nezadovoljnih posjetioca i gubitak većine istih (jedino ako imate tako ovisan sadržaj da im ovakvi ispadi ne smetaju).

Rješenja za konkretan primjer ima, dovoljno je asinkrono učitati gumb na stranici (što većina gumba za dijeljenje društvenih sadržaja radi i sama) i ostatak stranice više neće čekati na (ponekad nedostupan) twitter servis.

Za one koje zanima – primjer sa slike nije nastao kad se Twitter našao u Fail Whale modu rada, već smo imali problem vezan uz filtriranje internet prometa kod naših klijenata – index.hr im je stalno bio prazan, nikako da se učita… Nakon pregleda prometa i stranice (“Waiting for platform.twitter.com…” prilikom učitavanja je već dosta toga objasnilo ;)) našli smo krivca – klijent je radi svoje politike korištenja interneta zabranio Twitter promet što je ujedno onemogućavalo i ovaj gumb, a na kraju i učitavanje gotovo cijele stranice.

Problem je na kraju riješen kad smo prilagodili sustav za filtriranje prometa, no postavlja dodatno pitanje – trebaju li stranice stvarno biti toliko ovisne o društvenim mrežama? Ukoliko npr. blokirate Facebook sadržaje, što je čest zahtjev unutar tvrtki, neke stranice znaju ostati poprilično prazne – većina sadržaja se ustvari samo prenosi s vanjskih društvenih mreža…
Tagovi: ,

 
 • http://www.lajkam.com Ivan

  Meni jedino nije jasno tko to zabrani Twitter, a nema problema sa Index.hr-om? :D

 • Frano Šašvari

  Pa ima i drugih načina za ovo… Ne mora učitavati skriptu sa twittera, nego jednostavno napravi vlastito dugme dodaj na twitter, s kodom http://twitter.com/home?status=status neki – http://link.com

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Da, naravno, postoje i druga, pouzdanija rješenja vezano direktno uz twitter gumb – no evo što se može dogoditi i relativno velikima (bar u hrvatskim okvirima) koji s povjerenjem koriste tehnologiju ponuđenu od jednog od većih servisa…

  Poanta bi bila da je potrebno prilikom postavljanja ovakvih “dodataka” provjeriti i osigurati da je barem osnovna funkcionalnost stranice neovisna o vanjskim servisima i njihovoj dostupnosti (bio to twitter, facebook, google ili nešto deseto totalno svejedno).

  Twitter ima svoje ispade, Facebook također, Google nešto rjeđe – no je li stvarno potrebno da se, uz sami hosting, mora ovisiti i o radu nekog trećeg da se stranica prikaže posjetitelju?