INFINIUS

Trebate domenu? com.hr je pravi izbor…

Head in Hands
[Creative Commons Licensephoto credit: Alex E. Proimos]

…povoljna je, kratka, a kad i ne radi dobijate par godina bonusa da produžite agoniju s njom. Ovime bi se sarkastično dao sažeti današnji CARNetov propust i općenito opisati trenutno stanje s .com.hr domenama.

com.hr domena je povoljna

S ovim se svi vjerovatno slažu i nekih problema s njenom cijenom nema – no vrijeme koje je bilo potrebno da se sustav registracije modernizira i stavi na slobodno tržište (bilo je to prije svega nekoliko mjeseci) govori o tome koliko se općenito o ovom u prošlosti vodilo računa od strane nadležnih službi i zakonodavstva.

com.hr domena je “kratka”

Suvišno je nadugačko objašnjavati zašto je čim kraće ime domene bolje - posjetitelji će ga lakše pamtiti a tražilice ih jednostavno obožavaju. Prema uobičajenoj nacionalnoj .hr domeni dodatak od četiri znaka nije nimalo zanemariv, još dodatno što se prilikom zakupa domene na .com.hr radi o tercijarnoj domeni (com.hr je poddomena .hr domene a ne zasebna domena).

Dalo bi se raspravljati i o dodatnom “m” slovu u com.hr budući da je standardizirano u svijetu komercijalne (com kratica dolazi od riječi commercial) poddomene nacionalnih vršnih domena označavati s oznakom co – kao što su co.uk, co.jp, co.in

Kad vaša com.hr domena ne radi, dobijate godinu dana besplatno

Ovo bi bio epilog današnje strke s prekidom rada com.hr domena – CARNet je kao ispriku za nedostupnost servisa u trajanju od oko 12 sati ponudio besplatno produženje domene u trajanju jedne godine.

Za klijente je ovo sigurno dobrodošla vijest, no tvrtke koje se bave registracijom (registrari) sigurno nisu oduševljene ovakvom odlukom budući da ih je CARNet time direktno ni krive ni dužne kaznio – za posao produživanja tih domena sljedeće godine neće dobiti ni lipe. Štoviše, neugodan posao objašnjavanja klijentima “zašto moje stranice od jučer ne rade” je danas većinom njima pao na pleća.

Želite li još uvijek com.hr domenu?

Iz gore navedenih razloga teško da vam je možemo preporučiti. Druge TLD domene (com, net, org…) je vrlo lako zakupiti uz malu razliku u cijeni ali velikim prednostima koje nose (registracija, obnavljanje, kraće su) dok su ovakvi ispadi na pola dana kod njih nezamislivi.

Štoviše, nakon ovog slučaja s com.hr domenom se možemo i zapitati da li se sličan duži ispad može dogoditi i s .hr domenama?
Tagovi: , ,

 
  • http://twitter.com/tockanai Registri.raj.me

    neki dan dobijem podsjetnik od CARneta o isteku com.hr domene s userom “registrar”. Cini se meni da oni nemaju pojma uopce sto “sto su”.,
    btw, kad bi ovo gore nabrojano bilo “sve” i to bi lako prozvakali.ali ima toga poprilicno još…

  • http://www.exdizajn.com Davor

    još jedna odlična stvar kod com.hr domena je ta da se one NE smiju prodavati