INFINIUS

Trebam li web stranice?

Web stranice?

Kad je o online prisutnosti riječ, naročito za tvrtke i obrte, mnogi će na pitanje trebaju li web stranice smatrati da je jedini mogući odgovor – DA. No, je li to i pravi odgovor ovisi najviše o vama samima…

Web stranice

Naziv koji ustvari svakome znači nešto drugačije – jer rijetko tko može definirati što predstavlja. Tako dok nekome “web stranice” označavaju mjesto na internetu s osnovnim podacima poput imena, adrese te telefonskih brojeva, drugi ovo zamišljaju kao razvijene web portale s velikim broj suradnika koji svakodnevno rade na ažuriranju sadržaja. Da zbrka bude veća, svatko za svoju vlastitu definiciju smatra da pripada tipu “obične” webstranice. :)

Stoga, najbolje je definirati koji bi to bili osnovni tipovi webstranica, barem onih koji se upotrebljavaju u svrhu promoviranja osoba i poslovanja.

Kao prvo, navedimo web mjesta koja se sastoje samo od jedne jedine stranice…

Online posjetnica

Ovo ustvari i nisu “stranice” već jedna jedina stranica – na kojoj su navedeni osnovni podaci – poput imena, adrese te telefona i e-mail adrese. Ovisno o aktivnosti na internetu već i ovo može biti dovoljna stranica ukoliko netko želi samo naći vaše podatke.
Za osobne potrebe gotovo idealan oblik – a uz pomoć online servisa je moguće napraviti vrlo privlačan oglas o sebi – npr. putem about.me servisa.

Što se tiče stranica vezanih uz poslovanje, prihvatljivije je ovako nešto napraviti na vlastitom online prostoru te domeni (napomena uz poslovne web stranice, ovdje provjerite elemente koji su obavezno potrebni za online prisutnost propisani zakonom u Hrvatskoj – pa makar ona bila i u obliku online posjetnice) nego ostaviti prazan prostor ili čekati s izradom “pravih stranica” dok se ne ukaže povoljna prilika.

U izradi

“Under construction” tj. “u izradi” web stranice se često postavljaju kad je domena te prostor na web serveru spreman, a stranice su još u postupku dovršavanja, no ovo je nešto što bi u svakom slučaju trebali izbjegavati. Ukoliko i imate nešto veće u planu, bolje je da posjetitelj naleti na stranicu s osnovnim podacima nego na tekst “u izradi” koji sam po sebi ne znači ništa osim da još niste spremni za online nastup – što samo po sebi i nije neka poželjna poruka koju bi željeli poslati posjetiteljima.

Još samo … do?

U određenim slučajevima se u sličnu primjenu kao i “u izradi” upotrebljava i početna stranica samo s brojačem vremena koji otkucava vrijeme do službenog otvorenja web stranica (ili neke posebne ponude / novog dizajna), no i s ovim valja biti oprezan i naglasiti o čemu se radi (ukoliko se ne nastoji uz pomoć tajnovitosti postići veća zainteresiranost) a i pravilno rezervirati resurse na web serveru jer je vrijeme kad brojač dođe do nule najposjećenije te je najgore što vam se može dogoditi da od velikog otvorenja ostanu samo nedostupne web stranice i problemi s prikazom…

Sljedeće – osnovne poslovne web stranice [u pripremi].

photo by: Ed Yourdon



Tagovi: , ,