INFINIUS

Tko sve ima pristup vašem korisničkom računu?

A password key?
[Creative Commons Licensephoto credit: Max (Tj)]

Twitter, Facebook, Linkedin ili pak neki od Google-ovih servisa – ako posjedujete korisnički račun na nekom od navedenih sigurno ste omogućili pristup i ponekom dodatnom servisu ili aplikaciji, bilo to namjerno ili iz čiste radoznalosti. No, što učiniti ako vam se taj dodatni servis ne svidi – za razliku od omogućavanja pristupa, gotovo nigdje nije naveden način kako taj pristup onemogućiti. Opcije za to se obično nalaze zakopane unutar postavki koje će prosječan korisnik rijetko pretražiti – stoga u nastavku kratki pregled kako provjeriti koji servisi sve imaju pristup vašim podacima i kako im to onemogućiti…

Iako servisi na kojima imate korisnički račun uglavnom imaju točno definirana pravila o privatnosti i podacima korisnika, omogućavanjem dodatnih servisa i aplikacija na svoj korisnički račun sve ovo prelazi u poprilično nedefinirano područje – s jedne strane ste prilikom omogućavanja pristupa šturo obavješteni o mogućim posljedicama, a s druge strane sami društveni servisi nemaju u potpunosti pregled što dodatni servisi ustvari s tim podacima rade.

Neovlašteno dijeljenje osobnih podataka je sve češće kako se društvene mreže razvijaju a aplikacije dobijaju brojnije korisnike – na Facebooku su relativno česti primjeri curenja informacija preko igara, dok je malo poznata činjenica da preko Twittera pristup DM porukama (privatne poruke između dva korisnika) imaju svi odobreni servisi.

Stoga je dobra ideja povremeno pregledati stanje pristupa vašem korisničkom računu na društvenim mrežama – ako niste sigurni o kakvoj se aplikaciji ili servisu radi ili ga ne koristite, radije mu onemogućite pristup, kasnije omogućavanje je vrlo lako.

Twitter

Do nedavno je Twitter omogućavao pristup vanjskim aplikacijama putem dijeljenja zaporke – no ovo je popravljeno upotrebom OAuth protokola koji se sada upotrebljava u svrhu odobravanja pristupa.

Provjera pristupa se može napraviti nakon što ste se prijavili u svoj Twitter korisnički račun:

 1. U gornjem desnom uglu kliknite na svoje korisničko ime i odaberite Settings
 2. U ekranu postavki odaberite Connections
 3. Uz kratki opis svake aplikacije imate i osnovne informacije o vremenu kad je odobrena te vrsti pristupa (čitanje/pisanje)
 4. Odbijanje pristupa za aplikacije koje ne trebate radite preko Revoke Access linka uz aplikaciju

Do gore navedenog Connections ekrana možete lako doći i direktno ovim linkom (morate biti prijavljeni na Twitter).

Facebook

Facebook vam je u mogućnost prikazati dosta podataka o upotrebljavanim aplikacijama – od samog vremena kad ste im dopustili pristup do točno određenih informacija kojima imaju pristup te zadnjem zabilježenom pristupu tim podacima od strane aplikacije. Nažalost, zbog zamršene navigacije je malo otežano nalaženje tih informacija:

 1. U gornjem desnom uglu preko teksta Korisnički račun otvorite Postavke privatnosti
 2. Na ekranu postavki privatnosti (dobro je da ujedno provjerite i ove postavke kad ste već ovdje) odaberite iz donjeg lijevog ugla Uredi svoje postavke pod Aplikacije i web stranice
 3. Na ekranu postavki sigurnosti aplikacija odaberite Uredi postavke (u dijelu Aplikacije koje koristiš)
 4. Uz kompletno ukidanje pristupa je moguće i ukidanje pristupa određenim dijelovima korisničkog računa ako to sama aplikacija podržava

Do ekrana postavki pristupa aplikacija je moguće doći i direktno linko ukoliko ste prijavljeni na korisnički račun.

Linkedin

Linkedin razlikuje aplikacije i vanjske servise koji imaju pristup vašem korisničkom računu ali se kontrola pristupa vrši na istom ekranu:

 1. Prelaskom pokazivača preko korisničkog imena u gornjem desnom uglu kliknite na Settings
 2. Na ekranu postavki među zadnjima dolje desno odaberite Authorized Applications
 3. One aplikacije i vanjske servise koje želite odstraniti označite kvačicom i odaberite Remove

Brzi pristup ekranu kontrole pristupa je moguć i putem ovog linka nakon prijave u korisnički račun.

Google

Iako Google nije sam po sebi nije društvena mreža u smislu kao gore navedene, sastoji se od više aplikacija (gmail, kalendar, dokumenti…) kojima pristup može biti omogućen od strane vanjskih servisa – za provjeru:

 1. Odabrati Postavke Google računa preko linka u gornjem desnom kutu Postavke (npr. sa stranice http://www.google.hr)
 2. Unutar dijela Osobne postavke : Sigurnost odaberite Izmjenite ovlaštena web sučelja
 3. Uz pristup određenoj Google aplikaciji, moguće je ukloniti i ovlaštenja prijave preko Google OpenID sustava

Link za brži pristup postavkama ovlaštenog pristupa.
Tagovi: , , , ,