INFINIUS

Tablet, laptop ili stolno računalo?

Laptop Compubody Sock

Najčešća dilema prilikom kupovine novog računala je hoće li novo računalo biti prijenosno ili stolno – a u zadnje vrijeme se sve češće razmatraju i tableti za manje zahtjevne korisnike koji računalo žele nositi svugdje sa sobom. Štoviše, zbog sve veće upotebe pametnih telefona, čak i korisnici koji nisu vični računalima razmatraju upotrebu tableta kao zanimljivog uređaja.

Zašto laptop?

Laptop možete ponijeti svugdje budući da nije vezan uz određeno mjesto, a za par sati rada mu nije potreban ni priključak na struju. Surfanje internetom, obrada teksta, pa čak i jednostavnija obrada slika i videa bez problema se može učiniti na prijenosnom računalu. No, prilikom dugotrajnijeg rada do izražaja dolaze njegovi nedostaci, a to su: relativno neudobna tipkovnica i mali ekran te njegov niski položaj na stolu uzrokuju zamor očiju i bolove u leđima zbog neudobnog položaja. Također, prijenosna računala se u pravilu ne mogu nadograđivati što dovodi do njihovog bržeg zastarijevanja.

Zašto stolno računalo?

Stolno računalo ćete rijetko premještati kad ga jednom postavite na radno mjesto. Dijelovi računala koji sačinjavaju hardver su u pravilu jeftiniji i pružaju bolje radne sposobnosti od onih u prijenosnim računalima. Tipkovnica i monitor, također, nisu ograničeni veličinom kao što je slučaj  kod prijenosnika te je izbor veličine i položaja ekrana i udobnosti tipkovnice velik što omogućava puno udobniji rad.

A tablet?

Tableti su relativno novi i glavna odlika im je velika mobilnost (što se tiče trajanja baterije, a neki mogu čak stati i u džep kaputa!) te lako rukovanje – sve je moguće putem ekrana koji se drži u ruci. No sami po sebi nisu pogodni za neki ozbiljniji rad na računalu, osim povremenih aktivnosti poput čitanja e-mailova te surfanja. Trebate li uređaj koji će vam zamijeniti dnevne novine, TV program (prema anketama, najčešće mjesto upotrebe tableta je – na kauču pred televizorom!), ali i knjige te vam poslužiti za povremenu razbibrigu putem igri, ovaj uređaj vas neće iznevjeriti.

Što na kraju odabrati?

Ukoliko na računalu ne radite cijeli dan na istom mjestu  tj. morate ga prenositi zbog prirode vašeg posla, izbor će pasti na prijenosno računalo. Za zahtijevnije poslove na računalu stolno računalo je gotovo obavezno zbog brzine i udobnosti rada. Stoga, ako nemate potrebu za čestom promjenom radnog mjesta, nepotrebno je kupovati prijenosno računalo te će stolno računalo biti primjerenije rješenje – naročito i što se tiče zdravlja zbog položaja tijela, a uz istu cijenu pružit će i veće mogućnosti.

Ako ste stalno u pokretu – tablet je pravo rješenje za vas, no vjerojatno tek kao drugo računalo dok ćete većinu posla napraviti preko jednog od prije navedenih.
Tagovi: , , ,

 
  • http://twitter.com/Ylodi Stjepan Zlodi

    Ako laptop služi za iole ozbiljniji posao onda treba nabaviti postolje za njega kako bi se spriječile navedene tegobe. Kod laptopa je problem i taj što se ekvivalentno stolno računalo može nabaviti za osjetno manje novce.

    Za informatičare i geekove ionako nema trojbe – oni imaju sva tri uređaja. :-)