INFINIUS

Susjedska pomoć do 500m

IMG_3603
[Creative Commons Licensephoto credit: melanieburger]

Veliki broj ljudi ostao je iznenađen jučerašnjom prijedlogom zakona vlade o razlici između pomoći (susjedskoj ili rodbinskoj) i nezakonite radnje iz područja sive ekonomije. Stoga je dobro znati kojim sve susjedima možete pomoći da su unutar (ubuduće zakonski određenog) radiusa “susjedstva” uz pomoć našeg alata…

Ukratko vezano uz prijedlog zakona citiramo odluke:

Zakon zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti, a pod takvima smatra slučajeve kada pravna ili fizička osoba (slobodna zanimanja, druge samostalne djelatnosti i obrtnici) obavljaju djelatnosti za koje nisu registrane i kada nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registriranih djelatnosti, kao i kada obavljaju djelatnost unatoč zabrani da je obavljaju.

Izričito se navode slučajevi koji se ne smatraju obavljanjem neregistirane djelatnosti – rad za vlastite potrebe, obiteljsku ili susjedsku pomoć, nužan rad za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica nesreće te volontiranje sukladno posebnom propisu.

Susjedska je pomoć dozvoljena kada su susjedi udaljeni do 500 metara, kada nema sklopljenog ugovora, rad se obavlja bez plaćanja, obavlja se neredovito, nije rad kao javljanje na oglas te taj posao ne obavlja pravna ili fizička osoba registrirana za tu djelatnost.

Naime, susjedskom se pomoći ne smatra kada npr. susjed koji je obrtnik pomaže susjedu u poslovima koje i inače radi kao obrtnik.

U slučaju kršenja zakona nadležni će inspektori usmenim rješenjem u zapisniku zabraniti obavljanje neregistirane djelatnosti, a novčane kazne za prekršitelje kreću se od pet do 50 tisuća kuna.

Ukoliko ste prijatelju odlučili pomoći okrečiti sobu, a ne nalazi se unutar kruga udaljenosti 500m od vaše adrese, uskoro  bi mogli računati na kaznu – zato se pripremite unaprijed da znadete kome smijete pomagati a kome ne…

Upišite svoju adresu:
Zelena površina označava zonu do 500m!
Tagovi: ,