INFINIUS

Sigurno na društvenim mrežama

Pressure
[Creative Commons Licensephoto credit: kevindooley]

Društvene mreže, jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta, su unutar zadnjih nekoliko godina promijenile naš odnos prema internetu te načinu na koji komuniciramo s drugima. Nitko nije predaleko i do nikoga nije problem doprijeti – sve nam ovo omogućuju društvene mreže. No, one također zahtijevaju i određenu disciplinu u ponašanju kako stvari ne bi krenule u krivom smjeru…

Društvene mreže olakšavaju ljudima da međusobno komuniciraju, no isto tako je i onima sa sumnjivim namjerama lakše da ih ostvare, a ponekad se i sami dovodimo u neugodnu situaciju kroz nešto poslano ili rečeno na internetu. Na koji način se zaštititi? Ovo i nije toliko teško, samo slijedite navedene jednostavne savjete:

Zaštitite svoje osobne informacije

Unutar svojeg profila ili rasprava ne spominjite osobne informacije poput brojeva telefona, adresu i slično. Čim manje podataka navedete time ćete biti manje zanimljiva meta za krađu identiteta, uhođenje ili pak maltretiranje. Isto tako, za datum rođenja, mjesta gdje volite izlaziti te tvrtku zaposlenja (ili školu) nije potrebno da svi znaju.

Promislite prije pisanja ili slanja

Kao i u stvarnom životu, nepromišljeni postupci vas mogu pratiti kroz cijeli život – problem kod društvenih mreža je što, jednom kad ste ovako nešto napravili – nema natrag. Čak i ako kasnije probate obrisati stvar koju ste napravili vrlo je vjerojatno da je proslijeđena dalje te nemate više kontrolu. Ne vjerujete? Postoje stranice koje služe isključivo za ovo.

Ne vjerujte virtualnim prijateljima

Mogu biti savršeni i da se međusobno razumijete u potpunosti – no, vjerojatno ih uopće ni ne poznajete. Na društvenim mrežama i općenito internetu se ljudi uglavnom kriju iza nadimaka, tuđih slika i izmišljenih opisa. Ukoliko osobu ne poznajete vi ili neki vaš prijatelj kao stvarnu osobu, iza slike junaka iz crtića ili manekena se može kriti bilo tko.

Sve što ste podijelili s drugima – više nije vaše

OK, ne baš doslovno, vaš rad ipak ostaje vaš (bila to neka pjesma, izreka, fotografija ili video), no jednom kad ste je objavili na društvenoj mreži ste tvrtci koja stoji iza te društvene mreže dali neotuđivo pravo da dijeli, javno prikazuje i koristi taj materijal u svoje svrhe. Možda ovo nije slučaj kod društvene mreže koju koristite, no zato je potrebno da dobro pregledate sitno napisani tekst o uvjetima upotrebe i pravima (prihvatili ste da se slažete s njim prilikom prijave) – kao što je npr. ovaj ovdje za Facebook.

Društvene mreže su (uglavnom) kao pozornica

Svi – od vaših prijatelja do šefova, rodbine, učitelja, policije pa čak i lopova mogu vidjeti sve o čemu pišete i što šaljete. Stoga se suzdržite od slanja bilo čega što bi vama ili nekom drugom moglo kasnije naštetiti ili općenito što nije za široku javnost. Zamislite društvenu mrežu kao pozornicu s punim gledalištem – iako će vam biti vidljivi samo oni koji su na pozornici, nikad ne znate tko vas gleda ili čak snima iz mraka… Iako se broj znatiželjnika u gledalištu može smanjiti postavkama privatnosti, to još uvijek ne garantira da se informacije neće proširiti.

Budite sumnjičavi

Vjerojatno nitko od nas ne bi prihvatio poklon u obliku grickalice od osobe koji prvi put vidimo na ulici – zašto bi to onda napravili na društvenoj mreži? Zahtjevi za prijateljstva, virtualni pokloni i slično – iako na prvi pogled nemaju toliku težinu kao u stvarnom životu vas kasnije mogu itekako skupo stajati ako samo na osnovi njih netko dobije vaše povjerenje. Također, ne vjerujte svemu što vidite na društvenim mrežama – lažne vijesti, obrađene slike i slično su vrlo česte na internetu, provjerite od koga ste primili informaciju.

Pripazite kako se spajate na internet

Upotreba slobodnih bežičnih mreža je naročito opasna, već i jednostavni alati u obliku plugina za preglednik su dosta da postanete žrtvom krađe identiteta. Iako su na najpopularnijim društvenim mrežama počeli voditi računa o sigurnosti veze (ako je ikako moguće upotrebljavajte https protokol), stvari se sporo mijenjaju te ste uglavnom prepušteni da sami brinete o svojoj sigurnosti.

Ne budite lijeni kod lozinki

Lozinkom štitite vaš korisnički račun od neovlaštene upotrebe od strane drugih ljudi. Stoga pomno birajte lozinke kako bi bile dosta komplicirane ali s druge strane i lako pamtljive (čuvajte ih ujedno zapisane na sigurno mjestu u slučaju da ih zaboravite), ali isto tako koristite i za svaki servis drugu lozinku. Na taj način isključujete mogućnost da se uslijed slabije sigurnosne zaštite ili lozinke na jednom sustavu pristup omogući i drugdje.

Dobro proučite postavke privatnosti

Unutar postavki servisa društvene mreže proučite postavke za privatnost – tko sve ima pristup vašim podacima i u kojem obliku. Iako su društvene mreže dosta otvorene, neke stvari poput galerija fotografija i osobnih podataka je bolje ograničiti na uski krug ljudi. Također, pripazite i na dodatne servise i aplikacije koje koristite u društvenoj mreži – ponekad one imaju puno veća prava nego što mislite, stoga provjerite stanje tih dodataka kako preko njih vaši podaci ne bi bili javno dostupni.
Tagovi: , , ,