INFINIUS

Rusija prelazi na Linux u 2012. godini, hoće li i Hrvatska?

Piggy savings bank
[Creative Commons Licensephoto credit: alancleaver_2000]
Jedna od mjera uštede u ovo recesijsko vrijeme koja nikako nije za odbaciti je olakšati proračun za informatički softver. Najbolja opcija bila bi korištenje Linuxa kao operativnog sustava i slobodnog softvera kao alternative komercijalnom softveru. Možda nije jedna od najznačajnijih, ali je svakako jedna od bitnih koju se nikako smije zanemarivati, te vjerujemo da bi ovo bio mudar potez i za Hrvatsku koja bi dokazala da razmišlja racionalno, moderno i u svakom slučaju ne gleda olako na svaku bačenu kunu.

Suvremeno razmišlja i ruski premijer Vladimir Putin koji je potpisao nalog 27.12.2010 u kojem poziva sve savezne vlade za prijelaz sa komercijalnog softvera na besplatne softverske alternative. Najveća promjena koja se očekuje je prelazak vladinih institucija u proljeće 2012. godine na Linux bazirane sustave, dok je namjera da se ovaj plan sprovede u cijelosti, od planiranja do finalizacije, u razdoblju od 2011. do 2015. godine.
Ovaj nalog obuhvaća sve državne agencije i sve organizacije koje su financirane iz državnog proračuna.
Takav potez će biti veliki udarac za Microsoft čiji operativni sustav Windows je korišten možemo reći već desetljećima kao uobičajen proizvod u većini velikih državnih poduzeća i vlada diljem svijeta.
Putin takođe zahtjeva da se Linux kao operativni sustav postavi i na svim poslužiteljima što je ujedno i dobra stvar, jer prema Netcraftu upravo su najbolje svjetske tvrtke koje se bave posluživanjem web servisa bazirane na ovom slobodnom sustavu.

Microsoft je zasigurno najveća kompanija koja neće biti oduševljena ovim ruskim potezom, te kako bi se još više pridodalo soli na ranu, Rusija je ujedno jedna od vodećih zemalja sa izrazito visokom stopom softverskog piratstva. Ona je po tom pitanju uz sam bok Kini i nekim drugim azijskim zemljama.
Dakle, u zemlji gdje veliki broj korisnika već koristi na nelegelan način Microsoftove produkte, vlada pokreće nalog sa kojim želi odbaciti sav softver koji se plaća.
Ne na isti, ali sličnim smjerom već idu i pojedine američke tvrtke, sveučilišta, vladine institucija i savezne agencije koje sve više prihvaćaju profesionalni Google Docs kao alternativu umjesto Microsoftovog Office uredskog paketa.

Vjerujemo da svaka vlada tako i naša ima sluha i razumijevanja, te ne samo povođena primjerom kako istočnih tako i zapadnih zemlja, već i nizom prednosti koje nudi slobodni softver već razmišlja o sličnom potezu. Neizbježna kriza koja nas očekuje u novoj 2011. godini može biti još samo dodatan motiv da se ovo razmišljanje pretvori u stvarnost.
Za sve one koji su zainteresirani mogu proučiti koje su sve državne vlade povukle slične poteze na koje se odlučila i Rusija, te neke već od 2003. godine koriste Linux i slobodni softver.
Tagovi:

 
 • Linx

  Pa i naša Vlada je dala takve preporuke. Što ti to znači? Takve stvari u demokraciji ne možeš narediti.

 • Igor

  Samo to da bi bilo zgodno da i Hrvatska krene sličnim smjerom, nikako istim načinom. Preporuka je svakako dobra i pozitivna, ali bitno je da se stvari pokrenu.

 • Rualinco

  To nema veze s demokracijom. Vlada može za svoje institucije narediti koji OS da se koristi. A tebi kao pojedincu ostaje za pravo da biraš ili besplatno ili za novac, pa tko šta voli.

 • Igor

  Mislim da je dovoljna samo dobra volja svih. Da bi neka državna institucija kupila zadnji uredski alat za recimo 2000kn, jer katica na računalu ne može otvoriti XLSX i DOCX format te isti treba samo da bi ga ispisala ili ukucala riječ dvije i promijenila datum, dovoljno je ono što učiniti da se ne dozvole daljnja sredstva za takvo rasipanje novaca.
  Zašto? Istu radnju možete učiniti na alternativnom i besplatnom softveru, što nadalje za sobom neće povlačiti još niz budućih dodatnih troškova.
  Kasa će biti i ostati bogatija u prosjeku za tisuću kuna/godini pa kad se to pomnoži sa tisućama računala izlazi jednostavna brojka da je ovo zgodan način uštede.