INFINIUS

Revizija .hr domena – kontakt e-mail adresa

Internet Email
[Creative Commons Licensephoto credit: mattwi1s0n]

CARNet – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, koja ima kontrolu nad .hr domenskim prostorom, je objavila početak revizije besplatnih .hr domena budući da je iste potrebno uskladiti s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Kao prvi korak je potrebno uskladiti e-mail adresu osobe kontakta za upravljanje domenom budući da će se sva buduća komunikacija voditi preko te e-mail adrese.

Iako sami postupak revizije domena počinje 01.09.2011, preporučljivo je čim prije uskladiti e-mail adresu kako bi novi podaci bili primljeni od strane CARNeta na vrijeme i kako bi bili sigurni da je sve spremno kad revizija počne. Također, budući da je ovo prva revizija besplatnih .hr domena u 15 godina odkad su registrirane prve besplatne .hr domene za očekivati je da će biti popriličan broj domena kod kojih navedene e-mail adrese kontakata više ni ne postoje te će djelatnici CARNeta imati pune ruke posla do rujna.

VAŽNO: Nemogućnost CARNeta da kontaktira korisnika domene (postupak će biti u potpunosti automatiziran) zbog zastarjele ili neispravne e-mail adrese može dovesti i do gubitka domene – domena će biti deaktivirana ili obrisana te će internet stranice, e-mailovi i ostali servisi vezani na tu domenu jednostavno prestati raditi!

Na koje se domene ovo odnosi?

Revizija će se vršiti nad domenama koje su registrirane besplatno kao domene tvrtki, obrta, udruga i sl. U osnovi, ukoliko ste korisnik neke vršne .hr domene koja nema .com.hr, .iz.hr, .from.hr, .name.hr sufiks i domena nije naplatna, ovo se odnosi na vas. Prilikom registracije kao korisnik domene ste, uz ispunjene formulare, trebali poslati i službeni dokument o registraciji pravne osobe na koju će glasiti domena kod nadležnog registra (izvod iz sudskog registra, obrtnica itd.).

Kako provjeriti je li e-mail adresa kontakta točna?

Na pretraživaču domena upišite ime vaše domene, nakon čega će biti prikazani podaci koji su zavedeni kod CARNeta vezano uz tu domenu. Provjerite točnost zapisanih e-mail adresa budući da će vam u daljnjem postupku revizije domena obavijesti i upute dolaziti na tamo navedenu adresu.

Nažalost, whois servis koji bi pojednostavnio ovaj postupak upita (za upit na stranici je potrebno i ispravno ispuniti reCaptcha provjeru) nije dostupan kao kod ostalih vršnih domena, a i obavijest koja se javlja za whois upit upućuje na staru adresu za pretraživanje - ”This TLD has no whois server, but you can access the whois database at http://www.dns.hr/pretrazivanje.html”, no na sreću preusmjeravanje na novi pretraživač radi.

E-mail adresa kontakta nije točna, što sad?

U slučaju da su kontakt podaci vezani uz vašu domenu krivi ili zastarjeli, od 16.05.2011 ćete biti u mogućnosti preko web forme ažurirati podatke (napomena – još nije dostupna, čekajte do 16.05.2011), a biti će potrebno i napraviti ispis generiranog dokumenta, ovjeriti ga te poslati CARNetu.

Novost je što će CARNet osim uobičajenih načina primitka ovih ovjerenih dokumenata putem faksa (broj 01/6661615) ili poštom (uz adresu CARNeta navesti i napomenu “revizija domena”) primati i skenirane ovjerene dokumente preko adrese revizija@carnet.hr što bi moglo dosta pojednostavniti i ubrzati postupak za spretnije s informatičkim tehnologijama.

Kao potvrdu da su kontakt podaci promijenjeni će vam na e-mail adresu koju ste poslali biti dostavljena obavijest.

NAPOMENA: rok za ažuriranje počinje 16.05.2011 i traje do 15.07.2011 – stoga se potrudite da na vrijeme provjerite i pošaljete ispravne podatke o e-mailu ukoliko je potrebno ažuriranje, za svu komunikaciju vezanu uz administraciju domene će se koristiti stari podaci ili oni ažurirani unutar tog roka!

Ali do sad ništa nije trebalo ažurirati, sve je radilo samo od sebe…

Zbog usklađivanja s gore navedenim Pravilnikom, ali i zbog bolje preglednosti aktivnih domena je CARNet pokrenuo ovaj postupak revizije, nakon čega će svake godine biti potrebno od strane korisnika ažurirati podatke online i potvrditi da zadovoljava uvjete korištenja besplatne domene.

Besplatne domene unutar vršnih domena nisu nešto uobičajeno u svijetu te je to jedna od pogodnosti koje se putem .hr domene pružaju registriranim pravnim osobama, no zbog nedostatka ovakve periodične kontrole tijekom zadnjih 15 godina koliko ova usluga postoji se sigurno nakupilo nepravilnosti i zastarjelih podataka (aktivne domene registrirane na već nepostojeće pravne osobe, nemogućnost kontakta za administraciju domene i sl.).

Do sada je bilo dovoljno jednom registrirati domenu i zaboraviti na to, što je svakako loše utjecalo na ažuriranje podataka o korisniku domene (s čim se nema problema kod naplatnih domena čija je obnova obično na godišnjoj bazi) te je ova revizija, ali i obveza godišnjeg ažuriranja podataka novost koja će poboljšati stanje u .hr domenskom prostoru.

Više podataka oko Pravilnika, potrebnom postupku kao i o samoj reviziji možete naći na službenim CARNetovim stranicama (obavijest o potrebi provjere e-mail adresa, revizija domena, Pravilnik o .hr domenama).
Tagovi: , ,