INFINIUS

Registracija besplatnih hr domena – novi CARNetov obrazac

www
[Creative Commons Licensephoto credit: heretakis]

Za sve one koji koriste besplatne .hr domene jedna novost – CARNet je objavio novi obrazac za registraciju i administraciju besplatnih domena kojim se ukidaju stari obrasci za registraciju i administraciju domena te ujedno i za administraciju informacija o primarnom i sekundarnom domenskom (DNS) poslužitelju.

Iako manji korak nego što bi to bila automatizacija procesa uz ažuriranje podataka putem interneta (kao što je to stvar kod naplatnih domena) riječ je o pozitivnom pomaku barem što se tiče količine potrebnih papira. Novi obrazac možete preuzeti na CARNetovim DNS stranicama s dokumentima te ga je potrebno upotrebljavati umjesto starih dokumenata.

Jedna stvar koju smo primjetili s novim dokumentima je da su dostupni ili kao .docx (Microsoft Office 2007+ format) ili pak kao pdf (bez mogućnosti upisa). Budući je da na ovaj način korisnicima starijih Microsoft Office paketa ili pak alternativnih alata za obradu teksta dosta otežano ispunjavanje bez neke prave alternative (osim da ručno ispunjavaju ispisani pdf dokument) smo pripremili trenutno važeći HRTLD_B-ver2.0 u pdf obliku s formom koju je moguće ispuniti u svakom novijem PDF pregledniku:

HRTLD_B-ver2.0 obrazac s poljima za ispunjavanje [PDF]

Budući da je kao predložak poslužio originalni dokument s CARNetovih stranica (samo su dodana polja za tekst koja je sad moguće ažurirati) ne bi trebalo biti problema s prihvaćanjem ispisa nastalih uz ovaj dokumenat, a vjerujemo da će mnogima olakšati ispunjavanje ove dokumentacije.

Dodatak, 23.11.2010 – plus.hr je također ponudio obrazac u .doc formatu za one kojima to bolje odgovara (NAPOMENA – kod ovog obrasca su već ispunjeni podaci od strane navedenog hostinga pa kao takav vrijedi samo ako mislite imati hosting kod njih)
Tagovi: , ,

 
  • Zrinka

    Microsoft Office Compatibility Pack rješava problem sa .docx, ukoliko korisnici imaju starije verzije Office-a :)
    http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?familyid=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&displaylang=en

  • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

    U potpunosti ste u pravu, no problem ostaje isti – što je s onima koji nemaju Microsoft Office ili pak s onima koji ne znaju instalirati sami navedeni dodatak?

    Nije poanta u tome da je nemoguće baratati s ponuđenim dokumentima (OpenOffice će npr. otvoriti navedeni docx samo će vam biti potrebno par minuta da posložite fontove i tablice da izgledaju barem približno kako su to zamislili u CARNetu) nego zašto se uvjetuju zatvoreni formati za komunikaciju s javnom službom – zašto odmah nije ponuđen PDF sličan gornjem koji je moguće otvoriti i ispuniti na svim operativnim sustavima bez uvjeta za postojanjem ikakve aplikacije za obradu teksta?