INFINIUS

Računalo – najjeftinije i najpovoljnije

CC photo credit: totalAldo :: Multi Monitor Mahem

Prilikom svake kupnje će većina tražiti kako da kupi nešto najbolje s uglavnom ograničenim budžetom – ništa drugačije nije slučaj ni s računalima, stoga je najčešće pitanje: gdje kupiti računalo najjeftinije? Ili ipak gdje ga kupiti najpovoljnije?

Prije nego otkrijemo gdje kupiti najjeftinije, ipak je potrebno zapitati se je li najmanja cijena uvijek najbolji kriterij po kojem je moguće napraviti odluku o kupnji – naime, iako se tehnički radi o istim komponentama, razlike što se tiče dodatne podrške prilikom kupnje (ali i kasnije), garancije, načina plaćanja, roka isporuke i slično znaju biti vrlo velike kada se radi o nekoliko postotaka razlike u cijeni…

Pri ovome bi mogli reći da najpovoljnije nije uvijek i najjeftinije – jer dobar savjet prilikom kupnje i pak direktna podrška kod problema s računalom ili nekim drugim uređajem može dosta olakšati stvari a ustvari se pri odluci o kupnji o radilo o relativno maloj razlici u cijeni koja je prevagnula u korist najjeftinije varijante.

Stoga – želite li za što manje novaca kupiti računalo (ali i druge tehničke uređaje); kupujte ih putem interneta. Gdje točno? Dva servisa će vam pomoći u tome: http://nabava.net i http://jeftinije.hr – preglednici ponuda (za sad uglavnom) tehničkih webshop-ova u Hrvatskoj. Ukoliko znate što točno želite i slažete se uvjetima poslovanje, plaćanja i dostave (dobro proučite ove dokumente na svakom webshopu gdje kupujete!), cjenovno ćete pregledom ponuda naći najjeftinije rješenje. Doduše, potrebno se ponekad malo i potruditi i provjeriti neke stvari – navedene cijene ne odgovaraju uvijek trenutnom stanju, raspoloživost robe je također dobro provjeriti za svaki slučaj, a i cijena dostave varira ovisno o određenom webshopu te je i nju potrebno uračunati u krajnju cijenu.

Dobro je i raspitati se malo o određenom webshopu iz kojeg želite naručiti nešto – iako je većina pouzdana i duže vrijeme je na tržištu te je negativnih primjera poput Corbis i Propero webshopova sve manje, uvijek je bolje odlučiti se za provjereni webshop nego poslije brinuti hoće li roba biti uopće isporučena, ili još gore – hoćete li ostati i bez robe ali i bez novaca… Naravno, u prvom redu je potrebno voditi računa i o općenitim savjetima o sigurnoj kupnji na internetu.

Što se tiče najpovoljnije kupnje – iako lokalni dućani s računalima i tehničkom robom cjenovno ne mogu konkurirati navedenim webshopovima, dodatna usluga u vidu savjeta, pomoći u slučaju problema i slične prednosti mogu često uvelike opravdati relativno malu razliku u cijeni – naročito jer u svakom trenutku komunicirate direktno s ljudima, dok je u slučaju webshopova to uglavnom svedeno na online narudžbu, e-mail i eventualno kratki telefonski poziv, za sve ostalo ste prepušteni sami sebi.

Kupujete li uskoro računalo ili neku tehničku robu – provjerite cijene na gore navedenim servisima, raspitajte se u lokalnim trgovinama te sami odlučite – želite li to kupiti najjeftinije ili najpovoljnije?
Tagovi: ,