INFINIUS

Računalo i zdravlje [5] – prijenosno računalo

connectie?
[Creative Commons Licensephoto credit: Marco Raaphorst]

Osnovna namjena prijenosnih računala je za povremeni rad na putu, obično ne duže nego što je to baterija dozvoljava. No, zbog njihove praktičnosti i male veličine ih se sve češće kupuje i upotrebljava i kao osnovno računalo za rad.

Egonomija prijenosnog računala je daleko od idealne – na malo kućište koje proizvodi dosta topline su pričvršćeni tastatura i ekran bez mogućnosti podešavanja visine. Zbog malog razmaka između tastature i ekrana na prijenosnim računalima je vrlo teško naći ugodan položaj za rad što uzrokuje potrebu za čestim odmorima s vježbama istezanja.

Najbolji bi savjet bio da prijenosno računalo ne upotrebljavate za dugotrajan rad, no ako nemate alternative tada su potrebne dodatne prilagodbe kako to ne bi štetilo vašem zdravlju.

Prilikom rada s prijenosnim računalom na stolu se zbog niskog položaja ekrana tijelo i glava nesvjesno naginju te nakon dugotrajnog rada dolazi do bolova u vratu i leđima uslijed zgrčenog položaja. Ovo je relativno lako ispraviti upotrebom odvojene tipkovnice i miša – tada je moguće odmaknuti računalo na potrebnu udaljenost, a uz pomoć stalka za prijenosno računalo je moguće i cjelokupno računalo staviti u viši položaj kako bi visina monitora bila u ravnini s glavom.

Ako prijenosno računalo prilikom rada imate u krilu, zbog nedostatka oslonca za dlanove će ruke biti nepotrebno opterećene, a i računalo će se zbog slabe ventilacije s donje strane zagrijavati više nego što je to potrebno što može uzrokovati kvarove. Kad radite u ovom položaju, stavite između tijela i računala čvrstu podlogu kako bi imali oslonac za ruke ali i omogućili normalnu ventilaciju računala.

Uz prijenosna računala normalne veličine je u zadnjih nekoliko godina u ponudi i sve više minijaturnih prijenosnika – tzv. netbook-ova koji doslovno stanu u džep. Iako je njihova praktičnost neupitna, u slučaju da mislite raditi na takvom računalu po par sati se radije ipak odlučite za standardno prijenosno računalo – na netbook-ovima su tastatura ekran smanjeni do veličine gdje je vrlo naporno na njemu raditi dulje od nekoliko minuta.
Tagovi: