INFINIUS

Računalo i zdravlje [1]

Triumph of capitalism, part 1
[Creative Commons Licensephoto credit: Simon Blackley]

Prema istraživanjima, dulja razdoblja rada za računalom, nepravilan položaj pri radu i nepravilno postavljeno računalo mogu se direktno povezati sa specifičnim ozljedama – prignječenjima i upalama živaca u području ruku te poremećajima vezanima uz mišićnu i koštanu strukturu  te probleme s vidom.

Ukoliko često radite s računalom i povremeno, ili čak stalno, osjećate bol i neudobnost u predjelu dlanova, ruku, ramena, vrata ili leđa te glavobolje ili probleme s vidom , može biti da je to povezano s radom za računalom te biste se trebali obratiti liječniku kako bi ove probleme riješili prije nego uznapreduju i prouzrokuju veća oštećenja na vašem tijelu.

Osim navedenih tegoba, udobnost rada za računalom može utjecati i na vaše raspoloženje i učinkovitost u radu – prije početka rada je potrebno provjeriti položaj tijela, računala i radne okoline kako bi se osjećali čim udobnije i time smanjili zamor i naprezanje. Prilagodite stolicu, položaj tipkovnice, miša i računalnog zaslona ukoliko je potrebno, a ako često mijenjate radna mjesta učinite to svaki put kad dođete u novu okolinu – tih nekoliko minuta koliko je potrebno za to,  dosta će utjecati na cjelokupan rad.

Izbjegavajte sjediti u istom položaju cijeli dan, mijenjajte položaj sjedenja uz kratke stanke za kretanje – dovoljno je povremeno malo prošetati i protegnuti se. Istovremeno slušajte svoje tijelo – ako osjetite bol ili neudobnost prilikom rada, probajte naći položaj tijela koji je manje bolan, a ako je bol učestala –  savjetujte se s liječnikom.

Također, nemojte zaboraviti ni na povremeni odmor za oči – skrenite pogled s ekrana te pogledajte malo oko sebe ili se pak usredotočite na točku u daljini par trenutaka. Ako nosite naočale ili kontaktne leće, provjerite jesu li čiste – nečistoće mogu dovesti do nepotrebnog zamaranja i naprezanja.
Tagovi:

 
  • http://twitter.com/refindyourway RefindYourWay

    Super!