INFINIUS

QR poštanska marka

CC hudson - Epilog Pancake QR

Da i u Hrvatskoj ima hvalevrijednih inovacija što se tiče informatike i mobilnih tehnologija su nam dokazali iz – Hrvatske pošte. Iako inače nije tvrtka koja bi se zbog prirode posla mogla povezati s novim tehnologijama, na Danu marke 2011 – 20 godina poštanskih maraka Republike Hrvatske su nas iznenadili s inovativnom i jedinstvenom poštanskom markom u svijetu – QR kodom označenom markom.

QR (“quick response” – brzi odaziv) kod je dvodimenzionalni kod koji na prvi pogled nalikuje barkodovima za označavanje proizvoda, no namjena mu je lako prenošenje informacija za čitanje putem pametnih mobilnih telefona. Najčešće se upotrebljava za web adrese gdje će mobilni uređaj odmah nakon očitavanja adrese s koda prijeći na preglednik i prikazati traženu web stranicu na internetu – nešto što se sve češće može primjetiti na jumbo plakatima i oznakama uz reklame.

Čemu služi QR kod na poštanskoj marki? Očitavanjem njenog koda (svaka od ovih poštanskih maraka ima jedinstveni kod) vam je omogućeno da dobijete potvrdu o prispijeću svoje poštanske pošiljke, ali i dodatne podatke o njenom putovanju – kao što su vrijeme otpreme, datum kada je pošiljka stigla na odredište te ukupni broj kilometara koliko je marka prošla!

Također, pregledom ovih informacija na internet stranici QR marke možete putem interaktivne karte pratiti put pošiljke od slanja do odredišta. Sudjelovanje u ovom pregledu je javno te se uz osnovne informacije (grad i datum slanja i primitka) na gornjoj adresi mogu vidjeti svi do sad prijeđeni putevi pošiljki označenih QR poštanskim markama kao i ukupan broj kilometara koje su sve te pošiljka prošle. Za praćenje pošiljke putem QR koda niste ograničeni samo pametnim mobilnim telefonima – budući da je jedinstveni kod za praćenje čitljiv na dnu marke, moguće ga je direktno putem preglednika na računalu upisati te na taj način pratiti poštu označenu uz pomoć ovog koda.

QR marke je dizajnirao svjetski poznati dizajnerski dvojac iz Zagreba Bruketa&Žinić te ih je moguće kupiti u poštama diljem Hrvatske – dostupne su u vrijednosti 3,10 kn, što je dovoljno za slanje pisma unutar granica Hrvatske. Budući da je naklada 1 000 000 primjeraka, za očekivati je da će biti dostupne još neko vrijeme; stoga ako šaljete poštu nekome, iskoristite prednosti ove poštanske marke – za sad jedinstvene u svijetu.
Tagovi: ,