INFINIUS

Programi za vraćanje izbrisanih podataka

CD Brulé
[Creative Commons Licensephoto credit: Fanch The System !!!
Ako se računalom služite već niz godina zasigurno ste se susretali sa problemom izgubljenih podataka na disku. Ili su slučajno obrisani ili su iz vama neobjašnjivog razloga jednostavno nestali, a ti isti su od vrlo važnog značaja.
Posao je vrlo jednostavan za onog tko je sistematičan i uredan. Povratite podatke tako da ih iskopirate sa “backup” diska i problem je riješen. Naravno, ako čitate ovaj članak zasigurno nemate dodatnu pohranu najvažnijih podataka na drugom disku niti na bilo kojem drugom mediju. Nemojte očajavati, još uvijek podaci mogu biti spašeni.
Kako je to moguće? Podaci se spremaju na čvrsti disk vašeg računala, te kad ih želite obrisati briše se samo naznaka gdje se isti nalaze, te se prostor koji su dosad zauzimali smatra spremnim za prijepis novih podataka.
Stoga, ukoliko ste ubrzo shvatili da vam nedostaje neka datoteka ili više njih, vraćanje izgubljenih podataka biti će moguće pod uvjetom ako je prošlo malo vremena, odnosno točnije rečeno ako ste malo koristili računalo i niste puno imali potrebe pisati i brisati po disku. Ako je ovo slučaj postoji velika vjerojatnost da vaša izgubljena datoteka još uvijek nije prebrisana nekim novim podacima, te da se ona još uvijek nalazi na disku.

Programi za povratak podataka rade najbolje kada se obrisani podaci pokušaju povratiti na drugi disk ili particiju. Iz jednostavnog razloga što ćete uspješno povratiti podatke na način da što manje pišete po istoj particiji ili disku. Drugi disk može biti fizički čvrsti disk računala, druga particija, mrežni disk ili za prosječnog korisnika najjednostavnije USB stick.
Vodite računa i o tome da ako nemate instalirani program za povratak izbrisanih podataka, da isti instalirate na particiju ili disk suprotno od onog na kojem ste podatke slučajno obrisali, ili ako je moguće isti program pokrenite sa USB sticka kojeg prethodno instalirajte na drugom računalu.

Povratak podataka sa fizički neispravnih diskova je nemoguća misija za besplatne programe, stoga u ovom slučaju svakako kontaktirajte tvrtke koje se bave ovom uslugom ili u krajnjem slučaju pokušajte neki od komercijalnih programa.

PC INSPECTOR File Recovery

Najbolji izbor koji vam možemo preporučiti je PC Inspector File Recovery. Namijenjen je naprednijim korisnicima sa većim tehničkim znanjem, ali zahvaljujući upravoj oovj činjenici rezultati povratka podataka su zadivljujući. Sve mogućnosti ovog programa su impresivne tako da ovaj program predstavlja oštru konkurenciju svim komercijalnim programima iste namjene.
Program ima funkciju zanimljivog i pregledno prikaza fizičkih i logičkih jedinica čvrstog diska, dolazi sa naprednom tražilicom koja omogućuje pretraživanje unutar klastera.
Naša je preporuka radi predstrožnosti svakako imati ovaj profesionalni alat instaliran na računalu, mada nam je želja da ga nikad ne morate upotrebljavati.

Recuva

Opet se susrećemo sa Piriform kompanijom, koja nam pored CCleaner, Defraggler hvaljenih besplatnih aplikacija nudi i potpuno besplatni Recuva alat za povratak izgubljenih podataka. Preporučamo ga za većinu prosječnih korisnika, jer se odlikuje izvrsnim i pojednsotavljenim korisničkim sučeljem sa jednostavnim rješenjima za brz povratak podataka. Osim povratka podataka sa čvrstog diska omogućuje povratak slika sa digitalnih kamera, slika i glazbe sa raznih memorijskih kartica, MP3 playera i USB stickova.
Recuva je program za one koji ne žele puno eksperimentirati i koji izgubljene podatke žele povratiti u što manje koraka.
Tagovi:

 
 • ante

  da dobro je sto se nudi i ovako nesto. To znaci da firma daje mali dio i korisnicima te stice simpatije kod opredjeljenja za kupnju racunalnih programa.

 • ante

  da dobro je sto se nudi i ovako nesto. To znaci da firma daje mali dio i korisnicima te stice simpatije kod opredjeljenja za kupnju racunalnih programa.

 • ante

  to je dobro

 • http://nemamweb ante

  to je dobro

 • http://www.datasector.hr/ Data Recovery Expert

  ”Povratak podataka sa fizički neispravnih diskova je nemoguća misija za besplatne programe” je ključna rečenica. Naime dosta ljudi pokušava vratiti podatke sa diskova sa neispravnom elektronikom, neispravnim firmwareom ili neispravnim glavama. Često se u tom procesu pokušaja podaci i trajno unište. Odličan post!

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Hvala na prijedlogu, jedna dodatna alternativa uz već navedene.