INFINIUS

Prisutnost na internetu

CC photo credit: Daveness_98 :: Billboard Study #10

U današnje vrijeme je za svaku poslovnu i društvenu aktivnost potrebno da bude prisutna i na internetu – u obliku internet stranica, Facebook profila te unutar drugih društvenih mreža, ili barem putem e-maila kao osnovnog oblika elektronske komunikacije.
Što je od navedenog je stvarno potrebno i u kojoj mjeri?

Internet stranice

Odluku o tome jesu li vam potrebne internet stranice ili ne je potrebno donijeti samostalno – iako je u svim prilikama dobro imati barem osnovnu stranicu koja opisuje što radite te kontakt podatke, neovisno o tome jeste li tvrtka, udruga, obrt ili pak klub osoba koje povezuju isti interesi.

Osim osnovnih podataka je ovo mjesto za predstavljanje što ustvari radite te na neki način javni izlog za slučajne i ne tako slučajne surfere koji će proći ovim mjestom na internetu. Stoga je vrlo važno da je sam koncept, ali i izvedba napravljena tako da posjetitelja uvjeri da ste dobri u tome što radite.

Iako je uz malo truda i dodatne edukacije moguće napraviti i vlastite internet stranice, obično je za kvalitetno predstavljanje potrebno potražiti pomoć vanjskih izvođača što se tiče izrade internet stranica, ali i dodatnih elemenata koji će vam pomoći da one budu što više zamijećene poput SEO (optimizacija za tražilice) elemenata te kvalitetnih sadržaja (tekstovi, slike, video) koje će zadržati posjetitelje da istraže cjelokupni “izlog” ali i da se ponovo vrate.

Društvene mreže

Prisutnost na društvenim mrežama je u posljednjih nekoliko godina također jedan od važnih elemenata koji je gotovo pa nemoguće izbjeći – budući da su se i navike korisnika interneta promijenile s prijašnjih pretraživanja i čitanja zanimljivosti više na komunikaciju putem društvenih mreža, ovo više nije stvar izbora već je skoro pa obaveza ukoliko se želite kvalitetno predstaviti na internetu i omogućiti komunikaciju s ostalima.

Također, mnogi čak i prije internet stranica pokrenu profil na Facebooku kao osnovni oblik prezentacije na internetu – besplatno je, relativno lako za postaviti a i popularnost putem Facebooka je nekako najbrže ostvariti; iako nije uvijek riječ o realnoj popularnosti – veliki broj fanova i prijatelja ne znači baš uvijek da su i toliko zainteresirani za vas.

Naravno, nije samo Facebook zastupljen što se tiče društvenih mreža, Twitter je isto relativno popularan među korisnicima naročito zbog svoje brzine i sažetosti komunikacije, dok bi se Linkedin mogao nazvati B2B alatom te ga je svakako dobro uzeti u obzir ukoliko poslujete uglavnom s drugim tvrtkama.

Geolokacijski servisi poput Foursquarea i Gowalle su zanimljivi naročito za ugostiteljske te uslužne djelatnosti zbog mogućnosti povezivanja fizičke lokacije s aspektom društvenih mreža, te dodatnih funkcionalnosti za česte posjetitelje uz lako upotrebljivi “turistički vodič” za one koji se prvi put nalaze u blizini.

E-mail

E-mail postoji već četrdeset godina, no i dalje ostaje osnovni oblik elektronske komunikacije – društvene mreže, messaging putem Skypea, MSN-a i ostalih oblika komunikacije se konstantno mijenjaju, no e-mail ipak zauzima mjesto kao temelj za komunikaciju na internetu te je e-mail adresa temeljna stvar ukoliko u današnje vrijeme želite pružiti drugima način da vas kontaktiraju.




Tagovi: ,