INFINIUS

Prijenosno ili stolno računalo?

Computers on desktop
[Creative Commons Licensephoto credit: jepoirrier]

Jedno od najčešće postavljanih pitanja kod kupovine novog računala je – prijenosno ili stolno? Iako je rašireno mišljenje kako je bolje kupiti prijenosno računalo, to nije posve točno jer, sve ovisi o tome zašto vam je računalo potrebno budući da jedno i drugo računalo ima svoje prednosti i nedostatke.

Zašto kupiti prijenosno računalo?

Prijenosno računalo možete ponijeti bilo kamo sa sobom budući da nije vezano uz određeno mjesto, a za par sati rada mu nije potreban ni priključak na struju. Surfanje internetom, obrada teksta, pa čak i jednostavnija obrada slika i videa bez problema se može učiniti na prijenosnom računalu. No, prilikom dugotrajnijeg rada do izražaja dolaze njegovi nedostaci, a to su: relativno neudobna tipkovnica i mali ekran te njegov niski položaj na stolu uzrokuju zamor očiju i bolove u leđima zbog neudobnog položaja. Također, prijenosna računala, u pravilu, se ne mogu nadograđivati što dovodi do njihovog bržeg zastarijevanja.

Zašto kupiti stolno računalo?

Stolno računalo ćete rijetko premještati kad ga jednom postavite na radno mjesto. Dijelovi računala koji sačinjavaju hardver, u pravilu, su jeftiniji i pružaju bolje radne sposobnosti od onih u prijenosnim računalima. Tipkovnica i monitor, također, nisu ograničeni veličinom kao što je slučaj kod prijenosnika te je izbor veličine ekrana i udobnosti tipkovnice velik što omogućava puno udobniji rad.

Što odabrati?

Ukoliko na računalu ne radite cijeli dan na istom mjestu tj. morate ga prenositi zbog prirode vašeg posla, izbor će pasti na prijenosno računalo. Za zahtijevnije poslove na računalu stolno računalo je gotovo obavezno zbog brzine i udobnosti rada. Stoga, ako nemate potrebu za čestom promjenom radnog mjesta, nepotrebno je kupovati prijenosno računalo te će stolno računalo biti primjerenije rješenje, a uz istu cijenu pružit će i veće mogućnosti.

Ali, meni trebaju oba…

Ako uglavnom radite na stolnom računalu, ali vam je ponekad potrebno računalo i koje možete ponijeti sa sobom za brzi pregled e-maila ili slično, postoji mogućnost i kupiti oba – stolno i prijenosno računalo. Budući da su stolna računala u pravilu cijenom za slične performanse povoljnija, razliku u cijeni utrošite na netbook ili pametni telefon koji su dosta jeftiniji od uobičajenih prijenosnika, a za kratki pregled e-maila ili neke internet stranice na putu će biti i više nego dovoljni.
Tagovi: