INFINIUS

Prašina – tajni život vašeg računala

CC photo credit: Orin Zebest :: Lost Keys

Je li vam se s početkom ljetnih vrućina računalo počelo čudno ponašati – neobjašnjivo se gasiti ili pak blokirati u radu?

U ljeti se obično povećava broj kvarova na računalima, najčešće uzrokovan lošim ili gotovo nikakvim održavanjem istih, a svemu je najčešće uzrok – prašina! Pri tome se ne misli na vanjski izgled računala, ono je u pravilu uglavnom čisto, no tijekom više mjeseci rada se količina prašina u unutrašnjosti može poprilično nagomilati.

CC photo credit: conskeptical :: choked

Najosjetljiviji po tom pitanju je gotovo uvijek procesor računala, budući da se najviše i zagrijava – te će temperatura, ako je hladnjak procesora prekriven gustim slojem prašine porasti 10-20°C iznad svojih uobičajenih vrijednosti, što je uglavnom dovoljno da se računalo preventivno samo ugasi.

U ekstremnim slučajevima je sloj prljavštine toliki da se čak ni ventilator hladnjaka više ne okreće ili radi vrlo bučno zbog naslagama na lopaticama te će tada biti moguće raditi jedino u klimatiziranom prostoru…

CC photo credit: eurleif :: Dust with a heatsink under it

Kod računala sa snažnim grafičkim karticama je i grafički procesor izložen ovoj opasnosti jer se zagrijava isto, ako ne i više od procesora računala – simptomi su najčešće vezani uz greške u prikazu grafike, točke ili područja drugačijih boja na ekranu nakon nekog vremena rada ili kod intenzivnijeg rada u prikazu grafike kao što je video ili igre.

 CC photo credit: blisschan :: 06-08-09

Opasnost postoji čak ako računalo i ne pokazuje znakove pregrijavanja procesora – zapunjenost svih ventilacijskih otvora prašinom dovodi do povećanja temperature unutrašnjosti računala što bitno skraćuje vijek komponenti.

CC photo credit: doviende :: capacitors_4707

Prvi su na udaru kod dugotrajnog pregrijavanja su najčešće elektrolitski kondenzatori, koji u određenim uvjetima mogu i eksplodirati unutar računala, no uglavnom onemoguće rad i prije nego što se to dogodi – računalo ili radi vrlo nestabilno ili ga nije moguće ni pokrenuti.

Stoga, ukoliko vaše računalo radi koju godinu i više bez ikakvog održavanja što se tiče hardvera – priuštite mu temeljito čišćenje unutrašnjosti kako bi nesmetano mogli s njim raditi i dalje. Računala koja se nalaze u prostorima s više ljudi te ona direktno postavljena na pod će trebati češće održavanje ove vrste zbog veće količine prašine koja se dovede u sustav.

CC photo credit: Miia Ranta :: Water colours YAY!

U pravilu bi ovakve stvari morali prepustiti servisu, no oni smjeliji i tehnički potkovaniji će to pokušati i sami – stoga nekoliko osnovnih savjeta (u svakom slučaju, ako niste sigurni u to što radite nemojte ni započinjati ovaj posao, napraviti ćete više štete nego koristi):

  • ne otvarajte računalo bez da ste ga u potpunosti isključili i odstranili sve priključne kablove
  • računalo otvarajte u provjetrenom prostoru ili na otvorenom – radi se o finoj prašini koja će se vrlo brzo proširiti cijelom prostorijom (i na odjeći, stoga se prikladno obucite za ovaj zahvat)
  • nikako ne ispuhujte prašinu ručno – kapljice sline koje završe na komponentama mogu uzrokovati kratki spoj kasnije prilikom uključivanja računala
  • fenovi za kosu mogu zbog visoke temperature uništiti komponente u računalu
  • ukoliko koristite četku za brisanje prašine, pripazite da nije elektrostatički nabijena što može biti pogubno za elektronske komponente
  • kompresori za zrak u pravilu imaju prevelik pritisak te je potrebno mlaznicu držati na barem 30-40cm od računala
  • ispod ukrasnih plastičnih dijelova se skuplja velika količina prašine – pažljivo ih rastavite te provjerite jesu li svi zračni putevi očišćeni
CC photo credit: djsmiley2k :: A little bit dusty...Tagovi: ,