INFINIUS

OpenStreetMap – slobodna wiki karta

Open Street Map - transport stops
Creative Commons Licensecredit: jwyg

Vjerovatno već znate za Wikipediju kao mjesto gdje je skupljeno znanje svih Wikipedia suradnika (tj. ljudi koji dobrovoljno upisuju i uređuju podatke), no jeste li čuli za OpenStreetMap projekt? Pogonjen je vrlo sličnom idejom kao i Wikipedia, s razlikom što je ovdje riječ o karti cjelokupnog svijeta kao znanjem suradnika (tj. dobrovoljaca – dovoljno je imati e-mail da počnete s upisivanjem podataka) o položaju stvari u prostoru. Općenito rečeno stvari jer se može upisati gotovo sve – od autoceste do drveta i kante za smeće u parku.

Iako je već dosta komercijalnih (što se tiče financiranja, za upotrebu su besplatni) servisa pokrenuto do sada vezano uz karte i mape (Google mape su vjerovatno mnogima prva asocijacija, uz za Hrvatsku nezaobilazni domaći Mireo GElin), sam način nastajanja mapa (od strane samih korisnika) ga dosta razlikuje od ostalih. Za sav sadržaj su odgovorni suradnici što se najčešće svodi na to da za određeni grad ili kvart ima nekoliko korisnika koji ucrtavaju mjesta gdje često prolaze. Slično kao što je to i s Wikipediom – vrlo rijetko ćete naići na greške – korisnici koji uređuju ove karte vrlo odgovorno rade svoj posao iako je sve na dobrovoljnoj bazi.

Ucrtavati se može na par načina, uz web bazirani editor (dostupan direktno nakon prijave OpenStreetMap stranicama) te uz desktop programe JOSM ili Merkaartor što se većinom svodi na učitavanje podloge (prethodno ucrtanih objekata, novih podataka s GPS uređaja te Yahoo mapama koje Yahoo ustupa isključivo za upotrebu kao pomoć prilikom ucrtavanja). Podaci s GPS uređaja su vjerovatno najkorisniji, jer uz svoje podatke možete koristiti i sve uploadane podatke koje su dostupne na toj lokaciji te na taj način povećati točnost karte (budući da GPS uređaji sami po sebi mogu bilježiti podatke s desetak metara točnosti srednja vrijednost više podataka zajedno će ipak dati točniju lokaciju).

Što je još moguće uz OpenStreetMaps? Izračun ruta putovanja, preko YOURS ili OpenRouteService stranica, uz mogućnost preuzimanja kartovnih podataka na vlastiti navigacijski uređaj ukoliko on podržava tu mogućnost. Svakako pohvalna je mogućnost odabira različitih prijevoznih sredstava, od automobila do javnog prijevoza i bicikla kakvu raznolikost obično ne podržavaju ostali servisi. Ukoliko volite vožnju biciklom, OpenCycleMap vam pruža mogućnost i istraživanja biciklističkih staza koje su ucrtali lokalni korisnici.

Kako bi pomogli projektu nije potrebno da odmah počnete ucrtavati ulice i puteve – dovoljno je da povremeno postavite dnevnik putovanja (log) s vašeg GPS uređaja (ovo je moguće napraviti anonimno kako bi korisnicima bili dostupni samo podaci o GPS točkama) te na taj način omogućiti preciznije ucrtavanje karti. Lokalna zajednica za Hrvatsku je dostupna na adresi http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Croatia, a tamo možete naći i ostale podatke vezane uz projekt.
Tagovi: ,