INFINIUS

Online kupovina i sigurnost

Was that a mistake? Project 365(2) Day 160
[Creative Commons Licensephoto credit: Keith Williamson]

Kupnja putem interneta je jedna od grana trgovine koja nezaustavljivo raste u današnje vrijeme. Kako i ne bi – pogoduje i kupcima, iz svog naslonjača naručuju artikle kojih ni nema u obližnjim trgovinama, a trgovcima pruža veliku uštedu – trgovina radi sama, 24 sata na dan, bez potrebe za plaćom ili najmom prostora čija cijena ovisi o lokaciji. No, mnogi imaju strah pred kupnjom online – i to s razlogom, u virtualnom svijetu isto postoje prevare i ljudi koji se žele dokopati novca neopreznih kupaca.

Provjerite gdje kupujete

Iako vas logotipi i veliki natpisi poznatih marki mogu uvjeravate da se nalazite u poznatoj trgovini, mjesto na kojem ovo ipak trebate provjeriti je u adresnoj traci internet preglednika. Ime domene je u većini slučajeva identično s imenom trgovine koju ste namjeravali posjetiti – npr. ukoliko je to Konzum, piše li u adresnoj traci zaista domena konzum.hr? Nije naravno ni svejedno gdje kupujete – prije nego svoje podatke ostavite na stranicama trgovine za koju prije niste čuli raspitajte se ukoliko tko ima iskustvo u kupovini kod njih.

Uz ovo, ukoliko negdje upisujete podatke o kreditnim karticama ili osobnim podacima, u adresnoj traci bi trebali vidjeti i oznake https protokola, adrese počinju s https:// umjesto http:// (uočite dodatni s) kao i zatvoreni lokotom, ključ ili pak zelena boja adresne trake – sve su ovo podaci koje vas upućuju na to da sa serverom komunicirate na siguran način (podaci koje izmjenjujete sa serverom su enkriptirani). U slučaju https protokola imate i dodatnu mogućnost provjeriti autentičnosti domene i stranica – podaci unutar certifikata će vam otkriti više o tome.

Plaćanje na siguran način

Iako je upotreba kreditnih kartica online gotovo pa uobičajen način plaćanja u svijetu, kod nas mnogi imaju strah od toga. Da razloga za ovo ipak ima (iako kartičarske kuće jamče povrat novca u slučaju krađe ili nesporazuma u većini slučajeva), svjedoče i krađe korisničkih podataka vezanih uz kreditne kartice. No, opasnosti su vrlo slične kao i u pravom svijetu – kao što nekome na ulici ne bi dali podatke o svojoj kreditnoj kartici tako isto i ne bi smjeli upisivati podatke sa svoje kreditne kartice na stranici bez da ste provjerili o kome se radi (te, kao što je gore navedeno, da se komunikacija odvija putem https protokola).

Nemate kreditnu karticu ili bi rađe izbjegli direktno plaćanje trgovini te se na neki način bili sigurni da će naručena roba i stići do vas? Postoje i tvrtke kojima je posao da osiguraju sigurnu transakciju od vas tj. vaše kreditne kartice do isporuke od strane trgovine – poput Paypala ili Moneybookers-a. Druga opcija je plaćanje pouzećem ili pak virmanom, za mnoge poznatiji način plaćanja te tako i pristupaju njime s manje straha.

Osobni podaci

Osobne podatke (ime, prezime, adresu, lozinku, podatke s kreditne kartice) ni u kom slučaju ne ostavljajte na nepoznatim stranicama. Iako vam na prvi pogled ne moraju izgledati važno, ovi podaci se mogu iskoristiti od krađe identiteta do upada na druge stranice i servise (koristite li na više stranice isto korisničko ime i lozinku za prijavu?). Ukoliko od online trgovine dobijete e-mail da je potrebno ponovno slanje osobnih podataka ili čak lozinke, prijavite to direktno trgovini (ali nikako ne preko linkova unutar e-maila) – najvjerojatnije se radi o prevari gdje netko od vas želi dobiti podatke.

Podatke za prijavu u online trgovinu ne ostavljajte na vidljivom mjestu poput papirića na stolu ili dokumenta kojeg može bilo tko otvoriti, to ne činite ni s ostalim važnim podacima kao PIN-om kartice, zar ne? Također, osobne podatke ne šaljite nikad e-mailom ili putem instant messaging-a zbog slabe zaštite koju ovi načini komunikacije pružaju.
Tagovi: ,