INFINIUS

Održavanje računala sa Linux OS-om

Jigsaw
[Creative Commons Licensephoto credit: Danny Nicholson]

Koristili ste Windows operativni sustav neko vrijeme i naviknuti ste na neprekidnog i možda već napornog mjesečno održavanje istog, od skeniranja računala sa antivirusnim i spyware alatima, defragmentacijom diskova, čišćenjem diskova prepunih privremenih datoteka i datoteka u smeću kao i naposljetku pokretanje alata za “registry” čišćenje i defragmentaciju.
Kada se po prvi put susrećete sa Linux operativnim sustavom, vjerojatno se pitate kako slične radnje odraditi i ovdje, te kako vršiti održavanje na vama novom operativnom sustavu. Evo niza savjeta kako isto učiniti za linux Ubuntu distribuciju.

Čišćenje virusa i zloćudnog softvera

Virusi, trojanci i razni zloćudni softver je vrlo rijedak na Linuxu. Točnije, toliko je rijedak da većina Linux korisnika nema nikakav antivirusni program instaliran, tako da se među istima brojim i ja. Uglavnom u linux zajedinici su dva razmišljanja, s jedne strane su pobornici tvrdnje da nikad ne možeš biti apsolutno siguran pred virusima, dok su drugi mišljenja da je rizik koji postoji toliko mali da je zanemariv.
Stoga ukoliko se i odlučite za antivirusni program za Linux, možete odabrati vrlo popularan ClamAV. Ovaj antivirusni alat u Ubuntu možete instalirati preko Ubuntu Software centra ili preko Synaptic managera.
S druge strane svakako je preporučena zaštita koristiti neki od vatrozida, primjerice Firestarter.

Defragmentacija diskova

Ako koristite Linux kao OS, u našem slučaju Ubuntu, mjesečnu defragmentaciju diskova možete zaboraviti. Ubuntu koristi ext4 datotečni sustav, znatno drugačiji od Windowsa, te mu defragmentacija nije potrebna. Ukratko alati za ext3 i ext4 datotečne sustave ne postoje, postoje alati poput Shake i defrag koji traže kontinuirani prazan prostor u koji mogu strpati neku veću datoteku u cijelosti. Oni su korisni ako se radi o datotečnom sustavu koji je uglavnom prazan, dok s druge strane pravi alati za defragmentaciju ni ne postoje niti su potrebni.

Čišćenje diskova

Postoji nekoliko načina kako počistiti diskove na Linuxu. Najjednostavniji način je maknuti programe koji zauzimaju prostor, a ne koristite ih. Ovo u Ubuntu možete odraditi preko Ubuntu Software centra ili Synaptic package managera. Prvi način je jednostavniji, kod Synaptica morate pripaziti što želite maknuti da ne izbrišete neke datoteke koje su potrebne i ključne za druge aplikacije.
Možete zatim instalirati alat BleachBit, ili ako želite biti detaljniji pogledajte ovaj post u Ubuntu forumu te saznati sve detalje vezano za čišćenje diskova na linuxu.

Održavanje računala sa instaliranim neke od Linux distribucije je uglavnom jednostavnije negoli računala sa Windows OS-om. Manje ćete vremena izgubiti u borbi sa zloćudnim softverom, trojancima i sličnim koje ima napretek za Windows operativni sustav, kao i traženju kvalitetnih antivirusnih alata. No, bitno je napomenuti da iza svakog održavanog operativnog sustava glavnu i prvu riječ ima korisnik istog. Tako da iza održavanog i ispravnog rada operativnog sustava najprije uvijek stoji korisnik koji je oprezan te se ispravno zna koristiti OS-om koji je odabrao.
Tagovi: ,