INFINIUS

Odabir pisača

hello, world
[Creative Commons Licensephoto credit: oskay]

Kako bi tekst, dokument ili sliku prenijeli s računala na papir, potrebna nam je pomoć pisača koji će nam pružiti mogućnost ispisa koja se, ovisno o tehnologiji, zna razlikovati po kvaliteti i brzini. Pisače dijelimo prema dvije najzastupljenije tehnologije koje se danas upotrebljavaju: tintne te laserske.

Tintni (ink) pisači

Cjenovno pristupačniji, ovi su pisači najčešći odabir za područja gdje je potrebna boja i relativno malena količina ispisa. Same tinte su, u većini slučajeva, glavni nedostatak ovih pisača – djelomično zbog manje stabilnosti na papiru, a najviše radi cijene. Ukoliko se odlučite za ovaj pisač, a potreban vam je veći broj ispisa, cijena utrošene tinte vrlo brzo će premašiti cijenu samog uređaja.

Također, proizvođači znaju privući kupce malim cijenama pisača kojima u tvorničkom pakiranju nema tinti u boji, a početna količina tinte dostatna je za ispis tek nekoliko desetina listova teksta. Oprez je potreban i kod duljeg nekorištenja – tinta će se u tom slučaju zasušiti, a troškovi popravka često premašuju cijenu novog uređaja.

Laserski pisači

Laserski pisači su zbog svoje cijene i crno-bijelog ispisa često bili izbjegavani u prošlosti, no u zadnjih nekoliko godina cijene ovih uređaja  su se smanjile,  a i razvoj tehnologije je u međuvremenu omogućio ispis u boji. Zbog relativno visoke početne cijene prema tintnim pisačima su isplativiji samo ukoliko mislite imati veći broj ispisa (povoljniji ispis po listu papira), a nema ni opasnosti od zasušivanja dijelova jer se za ispis koristi prah (sadržaj tonera).

Koji odabrati?

Ukoliko mislite ispisati do samo nekoliko desetina stranica mjesečno u boji, a početna cijena vam igra veliku ulogu- tintni pisač je pristupačnije rješenje, no uzmite u obzir da ga barem jednom u par tjedana upotrijebite kako ne biste imali problema sa zasušivanjem tinte.

Laserski pisači su preporuka kod potrebe isključivo crno-bijelog ispisa, naročito ako je potreban ispis veće količine na mjesečnoj razini, dok se za ispis u boji preporučaju uglavnom samo za osnovne grafike, što se tiče fotografija – kvalitetniji je  ispis tintnih pisača.

Zamjenske tinte i toneri

Često se zbog uštede u pisačima upotrebljavaju zamjenske tinte i toneri. Iako se ovo ne preporuča od strane proizvođača zbog lošije kvalitete i mogućnosti kvarova, u većini slučajeva će se uz uštedu postići zadovoljavajući rezultati, no potrebno je biti na oprezu jer ima i vrlo nekvalitetnih rješenja.
Tagovi: