INFINIUS

Obavezni podaci tvrtki na internet stranicama

Diritto Civile Italiano
[Creative Commons Licensephoto credit: nxb]

Jesu li vaše službene internet stranice usklađene sa zakonima koji vrijede u Republici Hrvatskoj? Iako dosta tvrtki olako shvaća svoje internet stranice samo kao neku vrstu online reklamnog panoa na kojem je dosta oglasiti svoje proizvode i usluge te postaviti kontakt podatke za potencijalne kupce, zakon je ovdje poprilično jasan, a vrijede ista pravila kao i kod ostalih službenih dokumenata.

Dokument u kojem su propisani potrebni elementi na službenim internet stranicama je Zakon o trgovačkim društvima, a za obrtnike se vezano uz tvrtku tj. ime pod kojim obrt posluje unutar Zakona o obrtu referencira na isti zakon – ista pravila vrijede za sve: od malih obrta do dioničkih društava.

Podaci o tvrtki

Kao i na svim poslovnim papirima (računi, pisma i sl.), i na internet stranicama je potrebno postaviti informacije koje jedinstveno opisuju tvrtku, a obavezni podaci koji moraju biti vidljivi su:

  1. Tvrtka (ime pod kojim se posluje) – u obliku u kojem je upisana u sudskom registru
  2. Sjedište tvrtke
  3. Sud kod kojega je tvrtka upisana u sudski registar te broj pod kojim je to učinjeno
  4. Tvrtka i sjedište banke kod kojih se vode poslovni računi te brojevi tih računa
  5. Iznos temeljnog kapitala (te naznaku je li u cjelosti uplaćen, a ako nije, i naznaku koji dio tog kapitala nije uplaćen); za dionička društva ukupan broj izdanih dionica
  6. Prezimena te najmanje jedno ime članova uprave društva; za dionička društva članova uprave, odnosno izvršnih direktora i predsjednika nadzornog i upravnog odbora)

 

Što ako…

…ove podatke niste postavili na svoje internet stranice? Zakon o trgovačkim društvima za prekršaje unutar kojih je i neisticanje podataka o tvrtki predviđa kazne do iznosa 50.000,00 kn za tvrtku te do 7.000,00 kn za odgovornu osobu (član društva, izvršni direktor…).

Ma neće valjda…

Da sve ne ostane samo kao daleka i maglovita mogućnost – (ile, hvala na poslanom linku). Jesu li ovi podaci na internet stranicama stvarno potrebni i funkcionalni može biti stvar za raspravu (podaci o pravnoj i fizičkoj osobi koja je registrirala .hr domenu su ionako javno dostupni putem CARNet-ovog registra domena) – no zakonski oni moraju biti tamo, stoga provjerite je li sve što je potrebno u potpunosti i navedeno na vašim stranicama.

 

Službena oglasna ploča za dionička društva

Prema Zakonu o trgovačkim društvima je internet stranica dioničkog društva od dosta velike važnosti, te je većinu važnih objava vezanih uz društvo (poziv na glavnu skupštinu, dokumentacija za glavnu skupštinu…) potrebno objaviti na vlastitim internet stranicama.

Putem internet stranice je omogućena i lakša komunikacija s dioničarima: umjesto da se sva potrebna dokumentacija propisana zakonom dostavlja svakom dioničaru na uvid (izvješća, ugovori), postavljanjem iste na internet stranice se računa da je ova obaveza izvršena.

Stoga – ako ste dioničar, obavezno provjeravajte novosti na internet stranicama tvrtke kako bi bili informirani o svojem ulaganju!
Tagovi: , ,